Mokrin u znaku manifestacije “Dan Raše Popova”

Mokrin je od prošle godine još jednu manifestaciju posvetio velikanima rođenim u tom selu.Nakon “Mikinih dana”, koji se obeležavaju dugi niz godina, od prošle godine grad Kikinda i MZ Mokrin pokrenuli su priču koju posvećuju Radivoju Popovu, pesniku, pripovedaču, i junaku detinjstva mnogih generacija, koji je za svojih 84 godine bio i pesnik, pripovedač, scenarista, glumac, satiričar, novinar, TV lice, lektor, poliglota i erudita, svetski čovek koji je do kraja ostao veran svom rodnom Mokrinu.

Grad Kikinda i MZ Mokrin podržavaju manifestaciju, a kako je naveo predsednik MZ Mokrin Živko Ugrenović osim što je čast ujedno je i velika odgovornost pred organizatorima:

-Naša je obaveza da podržimo i održimo ovu manifestaciju. Prošle godine je bila prvi put organizovana i imala je lokalni karakter, od ove godine ona dobija na kvalitetu, na brojnosti važnih učesnika. Nadamo se da će manifestacija zaživeti.

Od ove godine je ustanovljena nagrada za izuzetan doprinos stvaralaštvu za decu. Laureat 2019 je poznati pisac i književnik za decu i odrasle Ljubivoje Ršumović:

 

-Ne samo Raša, nego je sjano što je i Mika odavde. Postoje Mikini, evo ustanovljeni su i Rašini dani. Ja mogu da kažem da sam srećan, dobio sam nagradu Mika Antić, a evo sad sam dobio i nagradu Raša Popov, šta ćeš lepše?! Ja od sada,  kada me pitaju- odakle ste vi, mogu da kažem,  iz Ljubiša sa Zlatibora i iz Mokrina iz Banata. Raša Popov se više od stotinu pedeset puta pojavio u seriji za decu “Fazoni i fore” kao Raša Pronalazač. Za ulogu Pronalazača, koja mu je bez sumnje donela najširu popularnost, odabrao ga je tada desetogodišnji Vuk, sin Ljubivoja Ršumovića. Tako je “rođen” – Raša Pronalazač. Dušan Pop Đurđev, direktor „Zmajevih dečijih igara”, veliki prijatelj Rašinog lika i dela imao je predlog kada je održavanje manifestacije u pitanju:

-Ja sam imao predlog da se Zmajeve igre održavaju pod nazivom Rašine dečje igre, što mi je Mokrin zamerio, rekavši da je Raša iz Mokrina i da ne može Kikinda da im uzme Rašu. Bitno je da su se oni udružili i poveli se idejom da se lik i delo ovog značajnog čoveka prepričava i održava baš kroz ovakve manifestacije.

Leteća gitara Branimira Rosića, takođe prepoznatog u svetu dečje mašte, juče je bila u Mokrinu.

U programu je organizovano književni susret, pod nazivom Život i rad Raše Popova, zatim je na Varoškom trgu organiozovan muzički program,u kom je   učešće uzelo oko 300  i đaka i  predškolaca, a upriličena je i dodela nagrada, osvojenih na literarnom konkurs za mlade pesnike. U večernjim satima organizovan je i rok koncert.