Mokrin – to je velika poplava u ljudima, zapisao je Mika Antić

“Besmrtnom pesmom” Miroslava Antića čije je stihove govorio glumac Miodrag Petrović otvoren je 33. omaž velikom pesniku, novinaru, slikaru i filmskom reditelju. Pod sloganom “Mokrin-to je velika poplava u ljudima” prisutni su mogli da čuju motive u Antićevoj lirici koji su poneti iz rodnog mesta, tekstove o Mokrinčanima koje je pesnik opisao u novinskim reportažama uz prisećanje na dvorišta i kuća čije je senke Mika Antić preneo na film.

Domaćin memorijala bio je Bogdan Ibrajter Tane, kolumnista lista “Politika”, publicista i slikar koji je govorio o Mokrinu iz Antićevog detinjstva. Učestvovali su i glumci: Predrag Ejdus, Gorica Popović, Miodrag Petrović, Igor Đorđević, Zorana Bećić Đorđević, književnica Ana Ristović,Žarko Novakov, pesnik i urednik Gojko Božović, voditeljka Dragana Kosjerina.

-Puno znam o njemu, njegovom životu, a naročito ga znam kroz poeziju koja je fantastična, večita i koja se toliko govori. Čak i mlade generacije koje manje čitaju i manje se bave poezijom govore stihove Mike Antića – istakla je Gorica Popović, glumica.

-Ja sam obožavao Miku i celu tu generaciju naših pesnika koji su, na žalost, izumrli. Takva vrsta talentovanih ljudi koji su živeli posebnim, boemskim načinom života više nema – rekao je Predrag Ejdus, glumac.

-Mika Antić je nacionalno blago. Za mene njegove pesme imaju posebno začenje jer sam svoju suprugu zaprosio upravo stihovima ovog pesnika – otkrio je Igor Đorđević, glumac.

Pokrovitelji tradicionalne manifestacije u čast Miroslava Antića, su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i Grad Kikinda.

-Mi smo počastvovana sredina jer je u njoj živeo Miroslav Antić. Ponosimo se i ponosićemo se činjenicom da je Mika Antić bio naš sugrđanin – rekla je Stanislava Hrnjak, predsednica Skupštine Grada Kikinde.

Organizator je Mesna zajednica Mokrin. U muzičkom delu programa nastupili su Tanja Banjanin i orkestar “Mokas”.