Mokrin i Lumbarda ponovo uspostavili saradanju

Pre 33 godine u Mokrinu je snimana emisija “Znanje imanje”, a tom prilikom Mokrinčani su ugostili stanovnike Lumbarde sa Korčule. Prijateljstvo dva mesta nastavilo se narednih nekoliko godina da bi tokom devedestih potpuno zamrlo. Više od tri decenije kasnije dva mesta obnovila su pokidane veze.

 

 

 

 

 

-U septembru 2014. godine pokušali smo da napravimo saradnju i tada nismo uspeli, ali nismo ni odustali. Grad Kikinda je sa razlogom nosilac “Zastave časti” Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Pokazujemo uvek i ispočetka da ne postoje granice – istakla je Stanislava Hrnjak, predsednica Skupštine grada Kikinde.

Načelnik opštine Lumbarda Igor Kršinić raduje se ponovnoj saradnji posebno što je 1985. godine bio deo delegacije Lumbarde u Mokrinu.

-Pre 33 godine bio sam u Mokrinu i u sećanju mi je ostalo gostoprimstvo i dobri ljudi. Sve vreme sam gajio nadu da će saradnja biti obnovljena i sada se to i događa. Dogovorili smo saradnju i sada nam predostoji da ih sprovedemo u delo. Najviše ćemo se fokusirtati na saradnju mladih – rekao je Igor Kršinić, načelnik opštine Lumbarda.

I Mokrinčani su više nego zainteresovani za unapređenje odnosa.

-Mesna zajednica Mokrin i Grad Kikinda potrudili su se da opet uspostavimo dobre odnose sa Lumbardom. Vreme je da se obnove stara i upsotave nova prijateljstva – dodao je Živko Ugrenović, predsednik MZ Mokrin.

Ponovnu saradnju pratili su kulturni događaji. U Domu kulture otvorena je izložba dokumentarnih fotografija iz 1985. godine nastalih tokom snimanja kultne emisije. Nastavak saradnje pratio je i koncert na kom je nastupila klapa “Porat” sa Korčule. Osmočlana klapa oformljena je dve godine ranije i svojim glasovima oduševila je Mokrinčane.U programu su učestvovali članovi KUD-a Mokrin, Žarko Novakov i gosti ansambl “Ravnica “ iz Subotice.