“Moja metla za dušu”, kao inspiracija za sliku Divne Gagić

Šta je pokretački motiv za interesantna štiva koja stvaraju maštoviti ljudi, individualna je stvar. Multitalentovani ljudi nailaze na niz poteškoća kada je potrebno ispoljiti i kanalisati sve svoje potencijale i pronaći pravu meru, kako ne bi zbunili ni sebe ni druge.

Sugrađanka Divna Gagić jedna je od onih koji su predodređeni da pomažući sebi, pomognu i drugima, što ju je inspirisalo da napiše knjigu „Moja metla za dušu“:

-Do knjige je došlo nekako nakon bezbroj ispisanih tekstova. Htela sam da objasnim sebe, baš ovako. To je ustvari bio i pravi način. Sa nekih 15 godina,za razliku od moje generacije, zanimalo me je, ako ja  stvaram svoju sudbinu, kako to radim? Niko nije mogao to da mi objasnim, kao “E, Beba, šta sad tu fantaziraš, spusti se više na zemlju?”. Kroz ovu knjigu sam to uspela da objasnim. Knjiga je prvobitno trebalo da nosi naziv “Kako sam postala slikar”. To govori da mnogi ni ne znaju odakle da počnu.

Nakon podužeg premišljanja, koji se broji godinama, ali uz nagovor prijatelja i onih koji je dobro poznaju, sugrađanka Divna Gagić je napisala vodič za postizanje unutrašnje harmonije, pod nazivom „Moja metla za dušu“. Autorka, o čijem će životu naši gledaoci imati priliku da više čuju u jednoj od narednih emisija Rubinizmi, tvrdi da je ono što izdvaja ovo delo je i  podatak da je knjiga pisana na jugoslovenskom jeziku:

-Onaj nikada zvanično i svetski priznat jezik. Dok je bila Jugoslavija  mi smo učili srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski. Moj lektor je rakao-ovo ovako ne moeže! Koji je to jezik? Ovo gramatički nije ispravno. Onda sam ja rekla ovako, to da ostaviš tako. To tako treba da stoji. Čak mi je na jednoj promociji prišao jedan mlad čovek i pitao me, kakav je ovo jezik?

 

Knjiga je stvarana više od pet godina, a kako objašnjava naša sagovornica, u njoj su sva previranja i nedoumice običnog čoveka, koje su analizirane kroz 26 praktičnih vežbi, koje opet deluju kao vodič za neke dileme. Delimično je i autobiografsko delo, napisano sa željom da pomogne i usmeri one koji žele da svoj svet stvaraju u harmoniji.

Knjiga nije stručno štivo, dodaje ona. Sa ovom knjigom, njoj nije bila namera da čitaoca u bilo šta ubedi i ne predstavlja garant da će čitaoc zaista uspeti da prebrodi neke svoje strahove ili dublje probleme. Usko povezano sa pisanjem je i likovni izražaj, koje Divna ispoljava različitim tehnikama. Više desetina slika, različite tematike, kao i kolorita ukrašavaju kuću upotpunjujuću kompletnu sliku o količini talenta ove neumorne Kikinđanke. Divna Gagić, kako stoji u pogovoru knjige je sertifikovani Life Coach, Klinički hipnoterapeut, Majstor-učitelj-praktičar i pisac i slikar.