“Moja bašta” okupila tridesetak poljoprivrednika

Manifestacija Moja bašta” okupila je tridesetak poljoprivrednih proizvođača, mahom povrtara, koji su predstavili ono što su uzgajili u plasteničkoj i proizvodnji na otvorenom. Pored njih tu su bili predstavnici savetodavnih i naučnih institucija, distributeri repromaterijala i budući proizvođači. Čast da otvori devetu priredbu imala je 23-godišnja studentkinja Jelena Svirčev iz Iđoša. Njeni roditelji se bave povrtarstvom, a porodičnu tradiciju nastaviće po završetku Poljoprivrdenog fakulteta.

 

 

 

 

 

 

-Moji roditelji se bave pooljoprivredom tako da sam odmalena upoznata sa svim blagodetima i nedaćama koje ona nosi. Odlučila sam se za ovaj fakultet jer smatram da ima budućnosti u poljoprivrednoj proizvodnji – rekla je Jelena Svirčev.

Grad Kikinda pomogao je održavanje “Moje bašte”, a nije izostala ni podrška Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodošumarstvo i privredu.

-Pokrajinski sekretarijat za tradicionalne manifestacije izdvojio je 200 miliona dinara i podržaće oko 200 ovakvih priredbi.Ovo je prilika da se susretno sa proizvođačima i porazgovaramo sa njima – istakao je Miloš Šešlija iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodprivredu i šumartsvo.

-Kikindski proizvođači su dobri u svom poslu, a kako bi unapredili prodaju moraju se udružiti – dodao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

Organizator je Udruženje “Banatska lenija” čiji je cilj promocija poljoprivrede kao najvažnije grane u našem gradu.

-Razmena iskustava, saradnja i želja da prikažemo sugrađanima šta sve mogu da nađu kod lokalnih proizvođača osnovni je motiv što organizujemo „Moju baštu“. Za nas je pre svega ovo radna priredba za koju se nadam da će biti uspešana za sve – istakao je Nikola Filipović, Udruženja “Banatska lenija”.

Poljoprivrednici se slažu da je godina bila nepovoljna za uzgoj voća i povrća, a da su proizvođači paradajza i kajsija kojih uopšte nije bilo podneli najveći teret.