Mladi uče kako da razvijaju ruralne sredine

Mladi iz Srbije, Poljske, Makedonije, Rumunije, Italije, Albanije, Turske i Grčke tokom boravka u našem gradu učestvuju u projektu „Razvijte se kako biste razvili svoju ruralnu zajednicu“. Njih dvadesetak uče o tome kako da u malim mestima stvore uslove za ostanak njihovih vršnjaka. Projekat se finansira u okviru Erasmus+ programa, a nosilac je Udurženje građana „Razvoj sela“ iz Čoke.

-Učesnici su razmenili iskustva i znanja, kao i probleme sa kojima se susreću mladi iz manjih mesta u zemljama iz kojih dolaze. Fokus je na zapošljavanju i preduzetništvu mladih koje se može razviti u manjim mestima – istakao je Vojislav Vujić iz UG „Razvoj sela“.

Mladi u svim zemljama odlaze iz manjih u veće sredine bez obzira na to koliko je država razvijena, zaključak je učesnika seminara koji su imali priliku da se susretnu sa ključnim dokumentima , politikom i strategijom, a predstavljeni su im i primeri dobre prakse.

-Smatram da je važno da mladi ostaju u mestima poput Kikinde ili mog rodnog mesta. U malim sredinama svi se poznaju i samim tim započinjanje posla nije toliko teško. Mladi moraju da preuzmu aktivnu ulogu u svojim zajednicama kako bi ih unapredili i održali ta mesta u životu. Nije važno da li živite u Srbiji, Italiji ili Grčkoj jer problemi su svuda isti, a to je da da mladi ne vide svoju perspektivu u manjim gradovima – rekao je Mihalj Marčinkijevič iz Poljske.

-Posetili smo farmu na Fruškoj Gori. Porodica koja je vlasnik proizvodi domaći sir i vino. Na praktičan način mogli smo da se uverimo kako može da se živi od svog rada u ruralnoj sredini – dodao je Ilija Joševski iz Makedonije.

U maju će biti održan trening kurs, a biće fokusiran na osnaživanju mladih da podstiču omladinsko preduzetništvo, društveni aktivizam, održivi razvoj i poštovanje evropskih vrednosti.