Mladi ljudi iz cele zemlje u „Mokrin House“-u učili nove načine stvaranja fotografije: Dela prikazana kroz izložbu „Through the Lens“

Narodni muzej Kikinda domaćin je izložbe „Through the Lens“, u kojoj su prikazani radovi 22 mlada fotografa, učesnika četvrtog kampa u „Mokrin House“-u.

Tokom nedelju dana koliko je kamp trajao, oni su sa mentorima sticali nova saznanja o svetu stvaranja fotografija. Ovo iskustvo smatraju i više nego korisnim:

-Amaterski se bavim fotografijom oko osam godina. Ovo mi je bilo veliko iskustvo, falilo mi je u dosadašnjem radu i da više ne govorim da sam fotograf-amater. Najbitnije mi je bilo da naučim da se fokusiram na detalje. To sam i uspela, jer su nam predavači mnogo pomagali. Postigla sam svoj cilj, naglašava Elvira Kakusi iz Kikinde, dok je Aleksandar Jovanović iz Vranja, takođe učesnik kampa, dodao:

 

-Za „Mokrin House“ sam čuo pre par meseci od jedne drugarice. Zapravo, prvo sam čuo za ovaj kamp, a onda za „Mokrin House“ i Mokrin. Odavno se bavim analognom fotografijom. Ovo mi je divno zvučalo, a i bilo je više nego tako. Naučili smo dosta toga. Imali smo četiri mentora, koji su savršeni momci i koji imaju dosta iskustva. „Mokrin House“ je idealno mesto za fotografe.

Sa mladim fotografima radili su mentori iz inostranstva, a jedan od njih je Luka Marciale, rođeni Švajcarac, koji živi i radi u Londonu. On je deo ovog kampa već četiri godine. Evo sa kojim dilemama su se ove godine najviše borili:

-Mislim da mnogi dolaze na kamp znajući samo jedan način fotografisanja. To su samo pejzaži, portreti ili hrana. Po mom mišljenju, ovaj kamp dozvoljava im da eksperimentišu i da pokušavaju različite načine rada. Dolaze na kamp sa samo jednim načinom stvaranja, a odlaze uz mnogo novih ideja. Kao predavaču važno mi je da imam studente otvorenog uma, željne da uče. Tokom kampa se primetio entuzijazam kod njih, što je neverovatno. Nedelja je veoma brzo prošla. Kad smo došli svi smo bili strani, a rastajemo se kao prijatelji. Svi smo uživali.

Kamp je jednako važan za učesnike i mentore, ali i sam „Mokrin House“. Foto kamp je jedan od prvih događaja koji je organizovan na jedinstvenom prostoru u Mokrinu, pa je i zato veoma poseban:

-Prvi foto kamp organizovan je 2012. godine u uslovima koji nisu bili ni blizu onoga što je „Mokrin House“ danas. Postojao je samo jedan objekat, za ostalo smo se snalazili. Celokupna tranzicija „Mokrin House“-a, šta je nekad bio i šta je sad, može se videti kroz ovaj foto kamp. Zaista je bitan događaj za nas, jer imamo priliku da napravimo neku reflekciju svake godine gde smo bili, a gde smo sad, istakao je izvršni direktor „Mokrin House“-a Ivan Brkljač.

Iz „Mokrin House“-a ističu da će naredne godine kamp i celu organizaciju podići na viši nivo, budući da će to biti peti susret mladih fotografa. Ovaj mali jubilej biće prilika da se sublimira sve do sada učinjeno i istraže nove mogućnosti stvaralaštva.