Mladi kuvari iz Kikinde i sa Korčule spremni za gastro spektakl

Na obostranu radost, saradnja Ekonomsko-trgovinske škole i škole „Petra Šegedina“ traje već četiri godine.

Pre desetak dana đaci iz Kikinde bili su na Korčuli, a sada su im kolege uzvratile posetu. Posebno su srećni što se sve ovo dešava u okviru 33. „Dana ludaje“:

-U Kikindi sam drugi put. Bio sam u junu na kuvarskom kampu. Bilo mi je drago kad su prijatelji iz Kikinde došli kod nas i kad smo ih upoznali sa našom hranom. Sad smo mi stigli ovde. Učimo vaša tradicionalna jela. Jedva čekamo subotu, kada ćemo mi na glavnom trgu pokazati našu hranu vašim građanima. Drago mi je što se stvorilo prijateljstvo, rekao je učenik SŠ „Petra Šegedina“ Marin Tulić.

Razmena iskustva jednako je važna i za učenike i za profesore:

-Pravili smo specijalitete kao što je svadbarski kupus koji se pravi u Guči, pravili smo ćevapčiće, rolovali prasetinu i piletinu što pripremamo kod nas za svadbe. Kod njih smo učili kako se pripremaju jela od morskih plodova i sveže ribe, tako da su naši đaci baš naučili jela naše kuhinje, kaže profesor kuvarstva Milan Maletić, dok njegova koleginica iz Hrvatske Rina Poša dodaje:

-Pošto su oni videli naše specijalitete, mi smo zaželeli da vidimo vaše. Tako smo videli rolovani odojak, svadbarski kupus i neke poslastice. Lepo je iskustvo i za nas i za učenike, ujedno i za države. Radujemo se i daljoj saradnji.

Kuvar prvog reda Nikša Ivičević i ove godine deo je saradnje kikindske i korčulanske škole:

-Radostan sam što često dolazim ovde i što je sve zaživelo onako kako smo zacrtali prvog dana, da ova škola vrati ovu struku i da bude tako uspešna. Moja uloga je mala, a svi zajedno smo uspeli i to me raduje.

Podršku projektu „Kulinarska laboratorija“ daje i lokalna samouprava:

-Ponosna sam na njih i na to što imaju svest o vratima koja su nam se otvorila, novim poznanstvima koje smo stekli, novim znanjima koje su dobili i prijateljstvima koja su se razvila. Ekonomsko-trgovinska škola, ovaj smer i projekat koji se razvija imaće punu podršku grada i u narednom periodu, objasnila je predsednica Skupštine Grada Kikinde Stanislava Hrnjak.

 

Projekat ne bi ga bilo moguće realizovati bez podrške:

-Svega ovog ne bi bilo da nije bilo lokalne samouprave. Najsrdačnije im se zahvaljujem najviše za razumevanje oko finansijske podrške. Projekat je skup, ali vredi. Ponosan sam što mogu da radim ovaj posao, ističe direktor Ekonomsko-trgovinske škole Tomislav Bartolić.

Koliko su učenici naučili, sugrađani i gosti našeg grada moći će da vide i probaju sutra od 12.30 na Kulinarskom šou u okviru 33. „Dana ludaje“.