Mladi Kikinđanin pokrenuo proizvodnju testenine

Dvadesetdvogodišnji Vladimir Purać iz Kikinde u julu je otvorio svoju firmu. Odlučio se za proizvodnju testenina jer se niko u Kikindi na ovakav način ne bavi ovom granom prehrambene proizvodnje.

-Posle završene srednje škole počeo sam da studiram. Posle dve godine na fakultetu shvatio sam da to nije za mene i kada sam se vratio rodila se ideja da pokrenem svoj posao. Dugo sam razmišljao i zajedno sa roditeljima odlučio sam da to bude proizvodnja domaće testenine jer nije u velikoj meri zastupljena na tržištu – rekao je Vladimir Purać, vlasnik firme “Purela”.

Roditelji su mu pomogli da kupi opremu sušaru i mašinu za pravljenje testenine, a investicija je koštala 12.000 evra.

-Konkurisao sam i dobio sredstva za samozapošljavanje preko Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Odobreno mi je 180.000 dinara i to mi je velika pomoć – kaže naš sagovornik.

Firma se zove “Purela” proizvodnja testenina od brašna.

-Proizvodim rezance za supu, makarone, široke rezance ,taranu. Za proizvodnju su mi neophodni jaja, voda i brašno, a trudim se da sve bude po standardima i ukusno – dodaje Purać.

Naš sagovornik ističe da je recepte pronašao na internetu i malo ih usavršio, kao i da mu je drago što domaćice hvale njegove proizvode:

-U planu mi je da zaposlim i radnike od Nove godine. Ipak, sve zavisi od potražnje. Maksimalna dnevna proizvodnja je 200 kilograma i, za sada, svaki treći dan toliko proizvedem.

Nakon što se testenina proizvede stavlja se u sušaru gde ostaje 12 sati. Posle toga spremna je za pakovanje i prodaju. Naš mladi sugrađanin planira da uvede i nove proizvode. Reč je o integralnim grisinima i slatkim kolačima vanilicama.