Mladi grašak na pijaci, 200 dinara kilogram

Poslednji majski petak i nije neki izuzetak, kada je prolećna ponuda u pitanju na kikindskom Zelenjaku. Već uveliko konzumiran mladi krompir polako se svojom cenom od 50 do 60 dinara približio onom starijem, koji vrlo dosatojanstveno drži cenu od 30 do 40 dinara. Prodavac, Čonka Laslo, koji je na kikindskom Zelenjaku ranim krompirom iznenađuje Kikinđane već 46 godina, kaže da iz godine u godinu sve slabiji pazar nosi kući. Prema njegovoj tvrdnji nekada je petkom prodavao oko 4000 veza rotkvica, dok je ovoga proleća taj broj spušten na svega 150! Kada je keleraba u pitanju, osamdesetih godina je prodavao skoro tonu dnevno, a sada jedva jedan sanduk od 50 kilograma. Inače, Kikinđani gotovo podjednako konzumiraju i beli ali i crveni mladi krompir.

Crnoga luka je bilo po ceni od 30 do 40 dinara. Šargarepa, propisno iznenađuje visinom cene, koja je išla i do 70 dinara, dok je zelen nuđena za 100 dinara. Rotkvice je danas bilo moguće kupiti po ceni od 25 dinara, kelerabu do 20 . Proizvod proleća, rani paradajz, koji određeni broj sugrađana nosi kući, ali za većinu predstavlja samo ukus koji se zamišlja i o kom se razmišlja, stajao je dobrih 120 dinara, dok je krastavac, malo jeftinija varijanta, za salatni dodatak, stajao od 70 do 100 dinara. Karfiola je bilo i to po ceni od 130 dinara, brokoli do 180, mlada salata od 25 do 30 dinara, a mladi luk do 20 dinata. Grašak je dovoljno zreo da bi mogao biti ponuđen na Zelenjaku, ali kako tvrde trgovci, koji za njega traže 150 do 200 dinara, sugrađani češće traže onaj iz zamrzivača, a razlog je manjak želje za cepanjem šećerca. Od voća, limun je nuđen po ceni od 200 dinara, banane 120, pomorandže 170, jagode od 180 do 200 dinara, dok su trešnje stajale 250 dinara. Početak juna je period kada sa kikindskog zelenjaka, zbog manjka jabuka neće biti trgovaca Jabuka sa peska.

Od cveća, u ponudi su bile petonije po ceni od 20 dinara, irisi 10 dinara i lekovite trave, koje po simboličnoj ceni prodaje sugrađanka Bojana Borovnica do 30 dinara.

 

Kikinđani većinom vole da se prošetaju pijacom, nađu šta im treba, nečega se odrknu zarad nečeg drugog, ali se uvek vtraćaju šarenim tezgama kikindskog Zelenjaka.