Ministar Udovičić u poseti Kikindi: Školski sport je osnova za razvoj budućih šampiona

Po projektu Saveza za školski sport Srbije, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta, OŠ „Žarko Zrenjanin“ i Tehničkoj školi dodeljeni su sportski rekviziti dva gola, dve table za basket, odbojkaška mreža i 40 lopti.

Tim povodom gosti Kikinde i škole u Mikronaselju bili su ministar Vanja Udovičić i predsednik Saveza Željko Tanasković. Bivši asovi srpskog sporta istakli se da žele da baza školskog sporta bude što šira, a za to je potrebno stvaranje boljih uslova:

Meni je lično želja i neki zadatak, koji smo pred sebe stavili zajedno predsednik Tanasković i ja do 2020. u sistemu školskog sporta bude 200.000 dece. Na taj način želimo da podstaknemo decu da se bave sportom i rekreacijom i da oni motivišu svoje roditelje da uđu u sistem sporta, da promovišemo najkvalitetnije i najzdravije stilove života i da pravimo zdraviju naciju. Znamo da ne mogu svi da budu najbolji odbojkaši, rukometaši ili fudbaleri, ali kroz ovakve akcije želimo da svi imaju vrhunske uslove, da ne postoje privilegovane škole iz Beograda ili sa juga i severa, već da sve one imaju najbolje uslove za bavljenje ne samo školskim sportom, nego i za kvalitetnije časove fizičkog vaspitanja, istakao je ministar.

Dodeli rekvizita prisustvovao je i gradonačelnik Pavle Markov, koji je naglasio da je ponosan što je Kikinda deo ovako značajnog projekta:

Želimo da ovakvi događaji budu što češći i drago nam je da su ministar i predsednik Saveza, a uz to i veliki šampioni, u našeg gradu. Ovako na najkvalitetniji način promovišemo sport i upućujemo našu decu na prave stvari i tako pokazujemo da od malih nogu treba da se bavimo sportom i da je to najveća i najbolja alternativa svim onim problemima sa kojima se omladina susreće.

Što se više bude ulagalo u sport i škole, možemo očekivati da ćemo jednog dana imati vrhunske rezultate i neke nove šampione, dodao je prvi čovek grada:

-Zahvaljujem se svima koji su danas sa nama u Kikindi i koji su doprineli da se mi ovako okupimo. Nadam se da ćemo i u budućnosti praviti ovakve zajedničke manifestacije. Tu možemo da vidimo koliko je važna sinergija Vlade Republike Srbije, lokalne samouprave i svih organizacija koje se bave sportom.

Predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković istakao je da je Kikinda poznata kao grad koji voli i ceni sport. On je dodao da mu je posebno drago što je naš grad deo velikog projekta Ministarstva i Saveza:

-Upravo ovi sportski rekviziti daju deci optimum da se ostvare u oblasti društvenog života. Zahvaljujem ministru što ova deca imaju priliku da napreduju i da se njihovi časovi fizičkog vaspitanja odvijaju na kvalitetan način. Ovi rekviziti daju deci mogućnost da se bave sportom. Među njima ima i onih koji će biti profesionalci i deo reprezentativnih selekcija, a mi promovišemo i da ostala deca shvate da sport treba da bude njihova svakodnevica, a sve u cilju zdravog stila života. Želim puno uspeha ovoj školi u daljem radu.

Želja nadležnih je da sva deca budu zdrava, da se razvijaju na kvalitetan način i da imaju sve uslove za bavljenje sportom. Ministar se osvrnuo i na pozitivne pomake koji grad Kikinda čini tim povodom:

Zahvaljujemo se gradonačelniku što je u prvi plan stavio ne samo strategiju za sport, već i razvoj omladinskog sektora u Kikindi. To je znak i ostalim jedinicama lokalnih samouprava na koji način da razmišljate da upravo vaša sredina bude zdravija i da se razvija, dodao je Udovičić.

Ministarstvo i gradske vlasti nastaviće i u budućnosti da promovišu školski sport kao glavnu bazu za stvaranje budućih šampiona. Ovaj bogat sportski dan u školi „Žarko Zrenjanin“ završen je kratkom odbojkaškom utakmicom, u kojoj su učešće uzeli i gosti i domaćini.