Ministar Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar Vuk Radojević predstavili mere podrške

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vuk Radojevcić obišli su poljoprivredna gazdinstva Darka Kesera u Vojvodi Stepi i Dragana Trivunovića u Banatskom Dvoru. Tom prilikom ministar Nedimović je istakao da su u budžetu ministarstva poljoprivrede 53 milijarde dinara opredeljene za mere podrške, što je za devet milijardi dinara više u odnosu na prošlu godinu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Mere koje smo imali prošle godine biće i ove s tim što je akcenat na tovnom govedarstvu, nabavci nove mehanizacije, podizanju zasada, sistemima za navodnjavanje. Posle više godina ponovo smo uveli subvenciju na gorivo za poljoprivrednike. Već smo isplatili 97.000 gazdinstava koji su predali zahteve pre sedam dana. Obrađuje se još 130.000 zahteva i za njih će dinamika isplate biti ispoštovana – kazao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Ovo je bila prilika da se najavi nova mera podrške Ministarstva poljoprivrede.

-Mladi poljoprivrednici do 40 godina moći će da konkurišu za nabavku poljoprivrednog zemljišta pod povoljnim uslovima. Ova podrška biće urađena zajedno sa Poštanskom štedionicom, a podrazumeva kupovinu zemljišta na period do 20 godina sa niskom kamatnom stopom – dodao je Nedimović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vuk Radojević podsetio je da je ove godine deo konkursa za podršku poljoprivrednicima raspisan već tokom februara:

-Poljoprivrednici su najviše zaonteresovani za nabavku sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža, antifrost sistema, mreža za senčenje, ograde. Ne zaostaje ni interesovanje za plasteničku proizvodnju, opremanje farmi.

Radojević je istakao i da poljoprivrednici iz Banata najmanje konkurišu za sredstva i pozvao ih da budu ažurniji.

-U narednim danima raspisaćemo još konkursa među kojima je i onaj za mlađe poljoprivrednike do 40 godina – precizirao je Radojević.

U pokrajinskom budžetu u 2019. godini predviđeno je 1,2 miljarde dinara za mere podrške. U 2016. godini kada je formirana nova Vlade Vojvodine budžet je iznosio 850 miliona dinara, a sada je on duplo veći.