Milenijumski spomenik posle 122 godine ponovo pronašao svoje mesto

U Rimokatoličkoj crkvi Svetog Franje u Kikindi u prisustvu crkvenih velikodostojnika i vernika priređena je svečanost povodom ponovnog postavljanja spomenika izrađenog u slavu hrišćanstva. Župnik Tibor Konc istakao je da je Milenijumski spomenik prvobitno bio postavljen 8. novembra 1896. godine na prostoru sadašnje OŠ “Feješ Klara”.

 

 

 

 

-Spomenik su naši preci postavili u znak hiljdugodišnjice hrišćanstva na ovim prostorima. Obelisk je posle nekoliko godina bio uklonjen , ali je ponovo tu. Nakon 122 godine sada je ponovo tu i nalazi se u dvorištu Rimokatoličke crkve u Kikindi. Zahvaljujući kulturnom nasleđu i preuzimanju evropskih kulturnih tekovina opstali smo više od hiljadu godina na ovom području. Multikulturna sredina može da funkcioniše samo ako uzajamno poštujemo jezik, veru, kulturu i tradiciju – istakao je župnik Tibor Konc.

Spomenik je obnovljen, a sve ovo vreme nalazio se u prostorijama crkve u Kikindi.

-Od prošle godine imamo biskupsku sinodu odnosno skupštinu biskupa i naš cilj je da vernicima što bolje predstavimo prošlost, ali i da utičemo na budućnost – doado je Konc.

Milenijumski spomenik je otkrio biskup Zrenjaninske biskupije dr Laslo Nemet.

-Neka Bog podari dobrotu svakom ko se nađe pored ovog spomenika. Važno je da obelisk bude uz ljude, da čuva nasleđe koje su nam preci ostavili i da nas vodi u budućnosti – poručio je dr Laslo Nemet, biskup Zrenjaninske biskupije.

Obelisk ima versku, ali i istorijsku vrednost.

-Spomenik označava veliki jubilej. On treba mladima da ukazuje na očuvanje jezika, tradicije, običaja i kulture dodao je Šandor Talpai, pomoćnik gradonačelnika.

Povodom velikog događaja u Rimokatoličkoj crkvi održana je služba kojoj je prisustvovao crkveni hor, a učenici OŠ “Feješ Klara” pripremili su prigodan program.