Mikulaš je stigao!


Tradicionalan doček Mikulaša organizovan je i ovog decembra u KUD-u „Eđšeg“. Domaćini su se potrudili da dobro organizuju proslavu i da Mikulaš obraduje više od stotinu mališana, koji su se upoznali sa najdražim dedom.

Katolički vernici danas obeležavaju praznik Sveti Nikola, u narodu poznatiji kao Mikulaš., koji je noćas tradicionalno obilazio domove i darivao dobru i poslušnu decu. Kao godinama unazad u KUD-u „Eđšeg“ ovom svečanom obeležavanju prilazi se sa posebnom pažnjom.

Članovi Udruženja žena KUD-“Eđšeg“, zatim UG „Kekend“, kao i ženski forum SVM-a pomogli su Mikulašu, obezbedivši potrebnu pomoć, a mališani su sa svojim roditeljima imali mogućnost da upoznaju Mikulaša, koji je bio vredan i napravio više od 120 paketića

 

Za svečan i pomalo bajkovit program pobrinuli  se nastavnica mađarskog jezika, Viloleta Momić, jedna od najaktivnijih nastavnica OŠ „ Feješ Klara“koja je sa đacima škole prilagodila i pozorišni komad „Mikulaš“.

 

Naime, prema predanju, Sveti Nikola na belom konju obilazi sve mališane i deli im darove, ali prema zasluzi! Poklon se obično ostavlja u dečijim cipelama, zbog čega ih deca pre spavanja stavljaju u prozore.

 

Prema legendi, Mikulaš je živeo u Turskoj i bio je poznat kao dobrotvor, pošto dobroj deci donosi paketiće. Mikulaš od njih za uzvrat traži lepo ponašanje, poslušnost i uspeh u školi.

Veruje se da će žensko dete rođeno na ovaj dan imati veoma srećan brak! Zadovoljstvo dece i svih prisutnih pokazalo je da je ovakav način obeležavanja Mikulaša pravi put, kada su čuvanje i negovanje etnokulturološkog nasledja Mađara u Srbiji.