Mihajlovići, više od deset godina uspešni u proizvodnji salate

Zelena salata je jednogodišnja biljka iz familije glavočika, a gaji se zbog ukusnog lišća i glavica. Termini za gajenje salate su ili  rano prolećni, kasno prolećni, letnji, jesenje-zimski i zimski. Svaki od navedenih termina ima svoje specifičnosti. Sugrađanin Svetislav Mihajlović već 13 godina na jednoj od parcela uzgaja zelenu salatu. U tome mu svesrdno pomaže supruga, ali i unuke. Kako kaže, da bi se mogli ubirati plodovi, potrebno je uložiti sredstva, vreme, ali i znanje.

Ponekad dolazi do pojave da se lisne drške salate  suše po krajevima i poprimaju mrku boju. Simptom kreće od starijih, donjih listova i prelazi na mlađe. Do ove pojave dolazi kada naglo dođe sunčano vreme posle oblačnog, a u uslovima povećane vlažnosti. Suština je da dolazi do povećanja temperature i vlažnosti, a biljka tada dobija  mrku boju.

Proizvodnja rasada salate traje od 4- 6 nedelja u zavisnosti od doba godine i uslova.

 

Leti, kada su visoke temperatura i salata ima obilje svetlosti, proizvodnja rasada traje kraće, negde oko 4 nedelje, dok je zimi taj period za nedelju do dve duži. Opširnije o rasađivanju i uzgoju mlade salate možete pogledati u okviru emisije “Plodovi ravnice”, koja je na programu TV „Rubin“ u nedelju u 15 sati.