Mihajlo Idvorski Pupin- naš banatski, a svetski

Svetski naučnik, počasni konzul, rodoljub, profesor i dobrotvor Mihajlo Pupin rođen je 9. oktobra 1854. godine u srpskom selu Idvor. Nemerljivi su njegovi pronalasci u oblasti elektrotehnike, a najzanačajniji je pronalazak u svetu poznat kao “Pupinova teorija”. Veličina ovog naučnika podstakala je tim profesora kikindske Tehničke škole i novosadskog Fakulteta tehničkih nauka da organizuju zanimljivo predavanje pod nazivom Mihajlo Idvorski Pupin-naš banatski, a svetski i opstanak i ostanak mladih u Kikindi.

 

 

 

 

 

-Ova godina je u znaku stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa sa SAD i isticanja zastave Srbije na Beloj kući zahvaljujući Mihajlu Pupinu. Ceo vek je lik Mihajla Pupina proučavan i izučavan, ali je još uvek ostao nepoznanica. Nekada je Mihajlo Pupin morao da ode u Ameriku da bi plasirao svoje znanje i sposobnosti, a danas mladi mogu da žive u Kikindi i da sarađaju sa firmama širom sveta – istakao je Milovan Ćurčić, profesor u penziji.

Predstavnici lokalne samouprave ulažu velike napore da se za mlade stvori ambijent i uslovi da žive i rade u Kikindi.

-Lokalna samouprava, što se može videti na svakom koraku, ulaže velike napore da dovođenjem investitora omogući mladima ostanak i opstanak u našoj lepoj Kikindi. Rešavamo i brojne probleme u svim ostalim sferama života i stvaramo bolje uslove i mogućnosti da mladi ostanu ovde i stvore porodice. Duboko verujem da će budućnost potvrditi ispravnost naših postupaka i da će Kikinda ponovo postati privredni centar – rekla je Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika.

Stručnom skupu prisustvovali su direktori škola, profesori i učenici elektrosmera Tehničke škole koja je decenijama nosila naziv po geniju poteklom iz Banata.