Mića Vujičić dobitnik književne nagrade “Dušan Vasiljev”

Žiri za u sastavu: Ivan Radosavljević, Dunja Ilić i Srđan Srdić doneo je jednoglasnu odluku da laureat ovogodišnje književne nagrade bude Mića Vujičić iz Mokrina. Njegov roman “Unutrašnjost” najbolji je u konkurenciji 116 naslova, koliko ih je pristiglo za dodelu nagrade. Vujičić nekadašnji đak Gimnazije “Dušan Vasiljev” istakao je da mu je čast da mu je pripalo ovo priznanje:

 

 

 

 

 

 

 

-Dušan Vasiljev je u svom kratkom životu opisao živote njegove generacije, tu apokalipsu. Njegov brat Slobodan Vasiljev kaže da je Dušan pisao i govorio “tihom, bolnom tugom” o generaciji koja je doživela dva rata.

Vujičić dodaje da je gledajući pustoš koja je počela da nastaje u našoj zemlji sredinom osamdesetih napisao knjigu “Unutrašnjost”:

-Unutrašnjost je fikcija i radi se o mestu M u kom postoje prazne kuće o kojima pišem. Roman govori o grupi ljudi koji izlaze u noćne šetnje i razgovaraju o napuštenim kućama.

Nagradu dodeljuje grad Kikinda u znak promocije savremene srpske književnosti, kao i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika

-Privilegovani smo kao grad što smo imali jednog Dušana Vasiljeva. Uspomenu na njega čuvamo kroz programe koje ćemo organizovati u okviru svih aktivnosti Gimnazije i Narodno biblioteke. Mi kao grad postaraćemo se da još više uredimo grob Dušana Vasiljeva -rekla je Stanislava Hrnjak, predsednica Skupštine grada Kikinde.

U najužem izboru našli su se i romani “Krečenje” Žarka Radakovića i knjiga eseja “Umetnost i propast” Vladimira Kopicla. Ipak roman Miće Vujičića nalazi se se na tragu pripovedačkog sveta koji je izgradio u prethodnim knjigama proze, istakla je članica žirija Dunja Ilić:

-Taj svet se konstantno nalazi na granici stvarnosti i fikcije i njegovi junaci ne prestaju da se pitaju o njegovom smislu kog pokušavaju da dosegnu putem sećanja i različitih vidova rekonstrukcija.

-Bio sam urednik Mići Vujičiću kad je bio sasvim mlad pisac. Utoliko se radujem što je sa svakom knjigom sve bolji i zasluženo mu je pripala ova nagrada – dodao je Ivan Radosavljević, član žirija.

Konkurs za nagradu raspisuje se u decembru, podsetio je književnik i član žirija Srđan Srdić:

-Imamo oko 120 naslova u konkurenciji, što ovu nagradu i po iznosu i po medijskoj pažnji, dovodi u rang nagrade “Biljane Joanović” koju dodeljuje Srpsko književno društvo. Mića Vujičić je najmlađi dobitnik nagrade “Dušan Vasiljev”.

Srdić je dodao da će svoj honorar nameniti odlasku učenika kikindskog Centra za talente na republičko takmičenje. Predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak,pisac Mića Vujičić, članovi žirija, predstavnici Narodne biblioteke “Jovan Popović” i Gimnazije “Dušan Vasiljev” položili su vence na grob Dušanu Vasiljevu koji je rođen 1900., a preminuo je 1924. godine