Metanol najveći izvoznik u severnom Banatu

Privrednici u Kikindi, Čoki i Novom Kneževcu od januara do kraja novembra prošle godine ostvarili su izvoz vredan 210 miliona evra. Sa druge strane uvezeno je robe za 87 miliona evra. Zahvaljujući ponovnom pokretanju firmi i otvaranju novih kompanija izvoz je prošle godine bio sedam procenata veći u odnosu na 2017. godinu. U izvozu prednjači Kikinda, a dobrom poslovanju doprinele su kompanije otvorene u u našem gradu u prethodnom periodu.

 

 

 

 

 

 

-Za Kikindu i okolna mesta od velike je važnosti što u našoj sredini posluje fabrika “Zoppas”. Ova firma u 2017. imala je oko 400 radnika, sada ih je 750. Uskoro se očekuje otvaranje nove hale od 6.500 kvadratnih metara gde će biti potrebno još radnika – istakao je Tibor Horvat. Direktor RPK.

Kikindske firme izvezle su proizvode vredne 195 miliona evra. Po izvozu uz Kikindu je odmah Senta koja ima duvansku industriju JTI, slede Čoka sa 8,5, Novi Kneževac pet miliona evra.

-Najviše robe izvozilo se u komšijske zemlje Rumuniju i Mađarsku, a tu su Poljska i Slovenija, a pojavila se Ukrajina kao nova zemlja u koju se izvozi. Od 11 najvećih zemalja, osam su članice Evropske unije. I kod uvoza vezani samo takođe za zemlje Evropske unije – kaže Horvat.

Kikindske firme ostvarile su uvoz od 80 miliona evra. Za 2,5 puta je izvoz bio veći od uvoza bez obzira na to što je uvoz u u prošloj godini povećan za 15 procenata.

-Najviše se izvozila sirćetna kiselina i metanol tako da je MSK najveći izvoznik u okrugu sa više od 85 miliona evra izvoza u 11 meseci 2018. godine.Sledi izvoz delova za klipne motore sa 22 miliona evra i grejača sa 19 miliona evra. Važno je da dosta toga izvozimo kao krajni proizvod.

Najviše se uvozi legura sirovog aluminijuma, delovi za klipne motore, hula-hop čarape. Izvoz u lokalnim samoupravama u Severnobantskom upravnom okrugu veći je od 400 miliona evra.Među većim izvoznicima iz Kikinde su i firme: “Toza Marković”, “Le Belier”, “Emepi”.