Metanol dobija privatizacionog savetnika

Sa namerom da se reše pitanja preduzeća koja godinama prave velike gubitke i štete državnoj kasi, raspisan je javni poziv za privatizacionog savetnika koji će Vladi Srbije predložiti model privatizacije Metanolsko-sirćetnog kompleksa u Kikindi.Vlada za MSK traži partnera koji će moći da obezbedi ne samo stabilnu proizvodnju već i najsavremeniju tehnologiju. Zainteresovane kompanije za kosultantske usluge se mogu prijaviti do 10. marta, a odluka o izboru najpovoljnije ponude biće doneta do 31. marta.


Privatizacioni savetnik znaće se krajem marta, a ima rok od šest meseci za predočavanje modela privatizacije hemijske fabrike Vladi.Za strateško partnerstvo ili kupovinu MSK-a ima više zainteresovanih, a prema nezvaničnim najavama pregovara se sa kompanijama iz:Kine, Nemačke, Japana, Turske, Kazahstana i Rusije. Metanol je 2011. godine obustavio proizvodnju jer je došlo do poremećaja na svetskom tržištu, pada tražnje i cene sirćetne kiseline. Proizvodnja je ponovo pokrenuta 1. novembra 2015. godine i tada je isticano da ima nogo zainteresovanih za kikindski metanolski kompleks. Za potecijalne partnere važno je da fabrika radi, a urađeni su kapitalni remonti, tako da je ona u odličnom tehničkom stanju.Nedavno je i premijer Srbije Aleksanadr Vučić razgovarao sa Aleksandrom Djukovim, generalnim direktorom “Gaspromnjefta” na kojem je razmatrana podrška daljem razvoju petrohemisjkog kompleksa Srbije, posebno MSK , kao i pomoći koju ruska kompanija može da pruži u snabdevanju sirovinama.
U Metanolu je oko 500 radnika, a fabrika je u gubicima jer je cena gasa, koji je osnovna sirovina za proizvodnju, visoka. Prema podacima Regionalne privredne komore MSK je prošle godine bio drugi po izvozu u ovom regionu. U 2016. izvezeno je sirćetne kiseline u vrednosti od 18 miliona 966 hiljada evra, a metanola 18 miliona 169 hiljada evra. I u januaru je bilo nekoliko miliona evra izvoza metanola i sirćetne kiseline.