Mesna zajednica Iđoš proslavlja Dane sela

Mesna zajednica Iđoša u saradnji sa udruženjima koja rade u selu organizovala je proslavu Dana sela i crkvene slave Preobraženje. Veliku podršku ovom važnim datumima dalo je i Udruženjem za negovanje tradicije, narodnih običaja i rukotvorina “Vreteno” koje je u Domu kulture priredilo izložbu narodnih rukotvorina i fotografija značajnih za ovo mesto i okolinu. Brankica Mikalački, predsednica Udruženja “Vreteno” napominje da su u cilju čuvanja starih recepata pozvali decu i mlade da nauče da prave kolače onako kako se to nekada radilo.

 

-Cilj našeg udruženja je da negujemo tradiciju, običaje rukotvorine, te nam je to bio motiv za izložbu. Želeli smo da skrenemo pažnju svim posetiocima Iđoša da je ono što se radilo nekad još uvek važno i da stare motive treba sačuvati od zaborava. Posebnu pažnju izazvala je izložba starih fotografija. Važan nam je i rad sa decom i mladima tako da smo ih okupupili kako bi naučili da prave bakin kolač i gurabije – istakla je Brankica Mikalački.

Povodom ove manifetscaije u Iđošu je organizovan i Noćni turnir u malom fudbalu, kao i muzički program. Dani sela iskorišćeni su i da se rezimira šta je urađeno u Iđošu i najave radovi koji će biti završeni do kraja godine. Miodrag Komanov, predsednik MZ Iđoš napominje da je u protekle dve godine puno toga urađeno.

-U toku je izgradnja parkinga ispred kapele, a nakon toga isti posao biće urađen i u centru sela. Ispred Doma kulture i parka imaćemo parking za 15 do 20 vozila. Završeni su svi pripremni radovi za parcelu na kojoj će za dva meseca biti izgrađeno dečije igralište po svim evropskim standardima. U narednom periodu očekuje nas asfaltiranje ulica Jovan Gligorin i Milena Gecić. Nadam se da ćemo do kraja godine započeti i izgradnju jezera na obodu sela od Iđoša ka Mokrinu – dodao je Komanov.

Mesna zajednica Iđoš ove godine raspolaže sa sedam miliona dinara, od čega je četiri miliona iz budžeta grada Kikinde namenjeno za investicije, a tri miliona dinara je samodoprinos.