Mere socijalne politike na teritoriji grada Kikinde

U prostorijama Saveza samostalnog sindikata za Kikindu, Čoku, Novi Kneževac i Srpsku Crnju predstavljen je projekat “Primena mera populacione politike na teritoriji grada Kikinde”. U realizaciji učestvuje i gradska uprava, a cilj je da se postojeće mere prilagode realnim potrebama bračnih parova o čemu su govorili stručnjaci iz pedagogije, psihologije i socijalne zašite.

-Predškolska ustanova u Kikindi najbolja je u državi. Mogu samo da pohvalim čelnike gradske uprave koji imaju potpuno razumevanje za ovu oblast.Jedan od problema je taj što mladi nemaju mogućnost gde da ostave decu kada rade u drugoj i trećoj smeni, tako da želimo da uvedemo i tu mogućnost – istakao je Ilija Drljić, predsednik SSS za Kikindu, Čoku, Novi Kneževac i Srpsku Crnju.

Ciljna grupa su samohrani roditelji i hranitelji, a razgovarano je i o problemima sa kojima se susreću parovi koji su u programu vantelesne oplodnje.

-Država finansira tri vantelesne oplodnje, a naš predlog je da se za četvrti put, ukoliko je potreban, izdvoje sredstva iz gradskog budžeta – dodao je Drljić.

Master sociolog Milica Savić iz Centra za socijalni rad govorila je o pravu žena u porodici odnosno o usklađivanju obaveza koje žena ima kao majka i kao zaposlena žena. Ona je navela i koje mere populacionu politike sprovodi grad.

-Mere populacione politike su: roditeljski ui dečiji dodatak, besplatan boravak u vrtićima za socijalno ugrožene porodice, jednokratna pomoć za refundiranje troškova za odlazak na lekarske preglede i kontrole u veće centre – rekla je Milica Savić, master sociolog.

Na skupu je bilo reči i o promociji vrednosti porodičnog života kroz podizanje kvaliteta porodičnih relacija i uloga, kao i o ulozi i značaju predškolskog vaspitanja i obrazovanja u sprovođenju populacione politike.