“Melizmi” i pesme Banata u Solunu

Ženska pevačka grupa „Melizmi“ protekle nedelje je gostovala na festivalu održanom u Solunu, u organizaciji “Moonlight Events Organization”. Na festivalu učešće je uzelo više od dvadeset folklornih i pevačkih grupa iz evropskih gradova.

Vreli letnji dani ne demotivišu kikindsku žensku pevačku grupu „Melizmi“, čak čini se još više ih  stimulišu da bude što aktivnija. Nedavno su se vratile iz Soluna, sa poznatog festivala, u  organizaciji  Moonlights Events-a, na kom su pokazale ono čime Kikinda može da bude prepoznatljiva, a to je kvalitetna pesma i dobar glas, koji se daleko čuje. Kako jedna od članica, Biljana Mandić objašnjava, na festivalu je svoj repertoar pokazalo oko 300 učesnika:

-Mi smo jedine bile iz Srbije. Imale smo dva nastupa, u dva različita dana. Oko 300 takmičara, u oko dvadeset ansambala. Možemo reći da su svi pokazali ono što nose iz svojih zemalja. Bilo je tu učesnika iz Bugarske, Rumunije, Grčke, Belgije. Mi smo ostavile dobar utisak, kao i uvek. Malo nas je, ali smo dovoljno harizmatične da naš nastup bude uvek upamćen, kao što je to bio slučaj i u Solunu. Mi puno radimo, a cilj nam je promocija Banata. Iskočile smo iz okvira i oprobale se i  u nekim drugim žanrovima, što je takođe imalo odjeka u krugovima zaljubljenika u note.

Ovo nije prvo gostovanje ŽPG „Melizmi“ van granica Srbije, a kako dodaje Mandić, već tokom letnjeg perioda,  a i s jeseni u planu su saradnje sa drugim gradovima, u okviru raznih festivala,  takmičenja i manifestacija. Sledeće godine plan je odlazak u Indiju. Grupa broji deset članica, a od tog broja,  osam su u stalnom sastavu. Prvi nastup beleže 2005. kada su se zvanično oformile, sa idejom da čuvaju od zaborava pesme i način pevanja davnih vremena. Članice ove grupe su većinom vaspitači, nastavnici i profesori.  “Melizam”, inače, znači jednu vrstu muzičkog ukrasa – kad se nad jednim slogom peva više tonova, što je karakteristično za srednjevekovno gregorijansko crkveno pojanje, trubadurske pesme a naročito pravoslavnu liturgiju.