Međunarodni dan volontera: Pomaganje drugima glavni motiv za rad

Kancelarija za mlade, zajedno sa drugim volonterskim organizacijama, obeležila je Međunarodni dan volontera.

Tom prilikom organizovana je i mini izložba pod nazivom „Priključi se i ti – volontiraj“:

-Cilj je da se predstave organizacije i udruženja iz našeg grada, kao i njihove aktivnosti. Želeli smo da prikažemo mladim ljudima čime mogu da se bave, pored obrazovanja. Takođe, mlade osobe koje imaju ideje ili ambicije da nešto promene u zajednici, a za to nemaju prilike, kroz volonterizam mogu svoje ideje da sprovedu u delo, istakao je koordinator Kancelarije za mlade Dalibor Oličkov.

Članovi Crvenog krsta, najveće volonterske organizacije na svetu, prikazali su okupljenim srednjoškolcima svoje aktivnosti, a predstavnici Omladinske terenske jedinice ove organizacije naglasili su motive zbog kojih su deo humanitarnih misija:

-Mislim da je volontiranje najdivnija stvar koja se meni desila, jer mi je otvorila toliko mogućnosti i pokazala mi humanu stranu života. Kada pomognemo nekome i vidimo nečiji osmeh, to je nešto najdivnije. Volontiranje nema cenu, a mi volonteri smo svuda tu za svakoga. Mislim da se svi, barem nekad u životu, treba oprobati u volontiranju. Kada osetite da usrećujete nekoga, onda ste i vi srećni, ispričala nam je predsednica OTJ Crvenog krsta Kikinda Mila Kovačević.

Volontere godinama unazad imaju i institucije kulture. Tako Narodni muzej u gotovo sve svoje veće aktivnosti uključuje i mlade ljude, a kroz volontiranje imali su priliku i da posete druge zemlje:

-Pošto smo povezani sa partnerskom organizacijom iz Norveške i radimo Youth exchange programe, poslednje tri godine volonteri su imali priliku da putuju u Norvešku i Francusku. To može da bude „mamac“ da postanu muzejski volonteri. Mislim da se oni dobro zabavljaju i da dosta toga nauče kroz ove aktivnosti, objasnio je Dragan Kiurski, kustos-pedagog Narodnog muzeja Kikinda.

Jedan od oblika volontiranje predstavlja i izviđaštvo. Kikinda ima dva izviđačka odreda, a evo šta su bili motivi mladim ljudima da im se priključe:

-Mi smo velika porodica, kako u odredu, tako i u zajednici izviđača. To me je najviše privuklo. Učestvujemo i u čišćenju divljih deponija, doprinosimo našem gradu. Ipak, druženje je najbitnije, naglasila je Ivana Bodiroža iz OI „Proka S Plavi“, dok je Željko Barbat iz Odreda „Proka Sredojev“ dodao:

  

-Društvo je jako dobro. Svuda putujemo, razvijamo mnoge veštine, saznajemo i učimo. Zato volim izviđaštvo.

Da volontiranje nije svojstveno samo mladima, pokazuju i članovi Udruženja građana „Dora“, koje entuzijazam i volja za pomaganjem i doprinosu zajednici i dalje motivišu da rade:

-Čestitam svima 5. decembar, Međunarodni dan volontera. Osim mladih ljudi, ima i nas starijih koji smo vololntirali pre 30, 40 godina. Radne akcije su početak volonterizma u 20. veku i smatraju se početkom dobrovoljnog rada. Mi nastavljamo tu tradiciju. Drago nam je da se mladi uključuju u naš rad, a podržavamo i ostala udruženja volontera. Nadamo se da ćemo na proleće imati zajedničku radnu akciju, da pokažemo koliko volimo naš grad i koliko možemo da mu pružimo, objasnila je Jasmina Milankov iz UG „Dora“.

Volontiranje se smatra i dobrom bazom za sticanje neophodnih iskustva i poznanstava, koji u kasnijem životu mogu biti ključni za zaposlenje i lični napredak mladog čoveka. Mladi ljudi u svet volonterizma ulaze prevashodno iz potrebe za aktivnim učešćem u društvenom životu zajednice.