Međunarodna smotra horova održana četvrti put u „Eđšegu”

Već četvrtu godinu zaredom kikindski „Eđšeg“ u svojim prostorijama okuplja horove iz svih krajeva Vojvodine, a najviše iz Severnog Banata.

Na festivalu su se predstavili ansambli iz mađarskog mesta Fabijanšebešćena, kao i iz Čoke, Padeja, Novom Kneževca, Ruskog Sela i naravno Kikinde. Cilj organizatora je da očuva ovakve manifestacije, kojih gotovo da više i nema:

-Susreta ove vrste ima jako malo. Želeli smo da stvorimo manifestaciju gde ćemo okupiti ne samo mađarske horove, već i druge. Imamo mi već festival „Durindo“, gde okupljamo mađarske horove, ali to je samo jedan dan i nema mogućnosti za druženjem. Ovde je veći akcenat na tome. Pored pevanja rukoveti na bini, važno je i da se druže, istakao je Robert Tapai iz „Eđšega“.

Deo ove manifestacije prvi put je i Udruženje građana „U našim rukama je budućnost“ iz Fabijanšebešćena. Hor ima osmoro članova, ali je iz opravdanih razloga došlo samo petoro. Susreti poput ovog za nedavno osnovano društvo od velikog je značaja:

-Prvi put smo u Kikindi. Drago nam je što su nas organizatori pozvali na manifestaciju. Želimo da pohvalimo Kikinđane kao dobre domaćine i odavde nosimo samo najlepše utiske, objašnjava članica ovog društva Anika Vadas Tosegi, dok njen kolega Janoš Sabo dodaje:

-Ovom prilikom izveli smo narodne pesme iz okoline Fabijanšebešćen i Senteša. Osnovani smo pre godinu dana, tako da nemamo dugu istoriju. Ovde smo kako bismo ostvarili saradnju sa „Eđšegom“. Lasla Kiša, bivšeg predsednika „Eđšega“, poznajemo odavno i on nas je pozvao da budemo deo manifestacije.

Ovo je jedan od načina da se društva promovišu i da se približe mladim ljudima:

-Pored hora, imamo i folklornu grupu. Sarađujemo sa Sentešom i tamo smo imali mnogo nastupa. Nažalost, nemamo mnogo mladih u udruženju i želja nam je da upravo oni postanu deo našeg hora, objašnjava Sabo, a Vadas Tosegi dodaje:

-Naše udruženje se, pored hora i folklora, bavi i humanitarnim radom. Kasa nam je uvek prazna tokom praznika. Inače, kad je porodicama neophodno, pomažemo im ne samo sredstvima već i radom.

Deo manifestacije bilo je i KUD „Biser Tise“ iz Novog Kneževca, koji postoji gotovo tri decenije:

Zadovoljni smo, jer se stalno razvijamo. Počeli smo sa horom i folklornom grupom. Danas imamo i mlađu folklornu grupu, devojački hor, citraški orkestar i recitatorsku sekciju. Mnogo smo se razvijali za ovih 27 godina, kaže predsednica ovog društva Magdalena Kovač.

Kikindu su na ovoj smotri, pored „Eđšega“, predstavljali i članovi hora „Sunčana jesen“. Oni nastupaju širom zemlje, ali im je uvek posebno zadovoljstvo da se predstave domaćoj publici:

-To mi jako znači i čini me srećnom i još mlađom, jer sam u društvu mladih ljudi. Lepo mi je i jedva čekam ovakve manifestacije da učestvujemo. Volim sve da pevam, a najviše narodne pesme, kaže najstarija članica folklornog ansambla „Sunčane jeseni“ Kata Gecić.

Smotra u „Eđšegu“ već je dobila karater tradicionalnog. Cilj organizatora je da u godinama koje dolaze očuvaju ovaj Festival i podignu ga na viši nivo.