„Medenim doručkom“ zasladile se sve generacije

Višegodišnja saradnja Udruženja pčelara Kikinde i OŠ „Jovan Popović“ obeležena je i organizacijom prvog „Medenog doručka“, koji je upriličen u prostorijama škole. „Jovini mladi pčelari“ već tri godine uspešno uče o ovom interesantnom zanimanju, koje je mnogo više od hobija. Ovoga puta, i mlađi učenici mogli su da čuju nešto o slatkoj i zdravoj namirnici.

-„Medeni doručak“ je ideja koja nije potekla od nas, ali je mi prvi u Banatu realizujemo. Cilj je da se deca upoznaju sa životom pčela, da shvate da umesto evrokrema ili nutele mogu da pojedu nešto prirodno, a mnogo lepo i da se družimo. Prilikom svakog susreta sa decom srce je puno, kaže pčelar Saša Čolak.

 

„Medeni doručak“ jedan je u nizu događaja kojim OŠ „Jovan Popović“ obeležava svoj dan. Želja je da on postane i tradicionalan, budući da se jedino u ovoj obrazovnoj ustanovi u našem gradu organizuje pčelarska sekcija.

-U pitanju je sekcija koju pohađa najviše učenika. Oni tako uče zanat koji će kasnije moći da primenjuju i kod kuće. Na naše veliko zadovoljstvo, godina nam je bila rodna kada je med u pitanju i izvrcali smo oko 80 kilograma „Jovinog meda“. Nakon Sašinog predavanja, probali su naš med i proizvode od istog, ponosno ističe direktorica OŠ „Jovan Popović“ Jelena Krvopić.

Čolak, koji vodi pčelarsku sekciju, zadovoljan je kako osnovci vrcaju med:

-Sada već postoji grupa dece koji su prisutni u sekciji od početka i izuzetno dobro su savladali materiju. Gotovo da ne postoji pravo pčelarsko pitanje na koje oni nemaju odgovor. Deca napreduju i biće nam zadovoljstvo da jednog dana preuzmu pčelarstvo u Kikindi. Ako od malih nogu zavole ovo, ljubav ostaje za ceo život.

Med koji proizvedu „Jovini mladi pčelari“ ostaje u školi i služi se kao doručak. Njegova konzumacija veoma je važna, posebno u hladnom periodu, kada vladaju virusi, jer je jedan od najbitnijih prirodnih vidova prevencije i lečenja prehlade.