“Medena užina” za”Đurine osnovce”

OĐ „Đura Jakšić“ bila je domaćin članovima kikindskog Udruženja pčelara, koji su za njih pripremili posebno osmišljeno i zanimljivo predavanje, ali i zdravu-medenu užinu.

Ovo je i neki vid obnove saradnje, koja je započeta ranijih godina, rekla je učiteljica Danijela Dragin i dodala da su kao škola  aktivni u svim segmentima, kada je ekologije u školama u pitanju:

-Drago  nam je što možemo da ugostimo neke ljude, koji opet  mogu da nam pomognu u edukaciji naših učenika. Naša škola je uvek otvorena za takve teme. Ovoga puta su nam u gostima članovi kikindskog Udruženja pčelara. sa njima smo pre par godina imali jedno druženje, a drago nam je što smo obnovili tu saradnju.  Danas su tu đaci od prvog do četvrtog razreda. Pčelari su nam doneli i jednu slatku medenu užinu, koju će podeliti učenicima, nakon edukativnog predavanja.

Članovi kikindskog Udruženja pčelara ostvarili su korisnu saradnju sa školema “Jovan Popović”, kao i sa školom  “Milivoj Omorac” u Iđoša i u tim školama su pokrenuli pčelarske sekcije.

Sa “Đurinim osnovcima” za sada je u toku  upoznavanje i predstavljanje, ali, kako je navela jedna od najaktivnijh članova kikindskog Udruženja pčelara Slavica Dangubić,  nadaju se  i da će i u ovoj školi zaživeti pčelarska sekcija:

-Naš predsednik, Saša Čolak je  za naše male domaćine pripremio edukativno predavanje na temu pčele i med, a nakon predavanja poslužićemo im medenu užinu, u vidu hleba i meda, ili će to biti oblatna premazana slojem slatkog meda. Deca lako sve usvajaju, ali ono što je najbitnije, to je činjenica, da kada decu obučimo da čuvaju prirodu, oni će jednog dana postati ljudi koji će  znati da poštuju  životnu sredinu, što i jeste naš cilj.

Kroz posebno prilagođeno predavanje, najmlađi đaci OŠ „Đura Jakšić” imali su mogućnost da saznaju kako se pripremaju pčele za različita godišnja doba, po čemu se razlikuje matica od ostalih pčela, zašto je potrebna dohrana za rojeve i kako se priprema i niz drugih informacija. Inače, đaci ove škole su ove godine uključeni u projekat “Za čistiju i zeleniju školu u Vojvodini”. Saradnja, koju su ostvarili sa pčelarima, deo je aktivnosti koju realizuju u okviru projekta.