“Mecafor” gradi novi pogon u Kikindi

Fabrika “Mecafor” u Kikindi posluje godinu dana.U pogon, u našem gradu, koji je izgrađen prvi u novoj Industrijskoj zoni uloženo je četiri miliona evra. Nebojša Nedeljković, direktor “Mecafora” ističe da se u fabrici radi punim kapacitetima.

 

 

 

 

 

 

-“Mecafor” pripada francuskoj grupi “La Fonte Ardennaise” porodičnoj firmi koja posluje od 1927. godine. Imali su jako dobru saradnju sa nekadašnjom fabrikom “Livnica”. Upravo to dobro iskustvo doprinelo je da se fabrika proširi svoju delatnost u Srbiji. Najpre smo pogon otvorili u Senti 2007. godine, da bi 2016. godine ušli u grinfild investiciju, izgradnju pogona u Kikindi na 5.000 kvadratnih metara – istakao je Nebojša Nedeljković, direktor “Mekafora”.

Prilikom otvaranja Mekafor je imao 60, a danas zapošljava 110 radnika.

-Jako smo zadovoljni poslovanjem u Kikindi. Od samog početka imali smo veliku podršku gradskih vlasti i Regionalne privredene komore. Sada imamo odličnu saradnju sa Tehničkom školom tako da imamo šest đaka na dualnom obrazovanju – kaže Nedeljković.

Fabrika u Kikindi proizvodi delove za mnogobrojne kupce širom sveta.

Prevashodno posluju u oblasti automobilske industrije, a ističe se saradnja sa Kompanijom “Džon dir”. Delovi za “reno” vozila, proizvedeni u Kikindi, isporučuju se direktno fabrici automobila u Argentini, gde, bez potrebe za ikakvim dodatnim intervencijama, idu u ugradnju.

-Naša glavna delatnost je proizvodnja odlivaka za automobilsku indsutriju. Radimo za kompanije “senic”, “reno”, “volvo”. Neophodni su nam inženjeri mašinske i elektro struke, kao i administrativni, radnici u logistici i održavanju – rekao je Nebojša Nedeljković.

Pre tri meseca stigle su nove mašine, tako da je zaposleno novih tridesetak radnika. Radne biografije mogu se doneti direktno u fabriku, a naš sagovornik napominje da su uslovi za sticanje iskustva za mlade inženjere odlični jer se radi na vrhunskoj opremi. Obuka za rad traje mesec dana. Pored mašinske obrade u pogonu se obavljaju poslovi brizganja plastike.

-Imamo granulat koji se ubaci u mašinu za brizganje. Plastika se rastopi u kalupu i kada se ohladi dobijamo plastični deo. Ti delovi najviše služe za zvučnu izolaciju automobila.

O planovima Nedeljković kaže:

-U planu je da 2020. godine izgradimo novu fabriku koja će se prostirati na 5.000 metara kvadratnih.

Kompanija “Mecafor” pokazala se kao društveno odgovorna firma. Pomogli su odeljenje fizijatrije u opštoj Bolnici, obnovu rasvete u Dečijem dispanzeru, Klub invalida sedeće odbojke “Feniks” u organizaciji međunarodnog turnira. Ova praksa biće nastavljena i narednom periodu.