„Maštarot“ u Galeriji Terra

Karte na kojima se nalaze reprodukcije različitih crteža čine postavku izložbe „Maštarot“ akademskog umetnika Aleksandra Joksimovića. Kikinđani ova dela mogu da pogledaju u Galeriji „Terra“ do 24. marta.

Centar postavke i osnovna forma izložbe je serija, koju čini 366 crteža malog formata. Oni podsećaju na karte, a svaka od njih predstavlja po jedan dan u prestupnoj godini.

Nastali su izmeštanjem stvarnih ljudi, stanja, mesta i događaja u novi, nadrealni kontekst. Nosioci poetike postaju naglašeni karakteri i karakteristike, koji u sebi sadrže sliku celine u kojoj su izdvojeni.

-„Maštarot“ je zapravo naziv za taj špil karata. One po dimenzijama i motivima asociraju na tarot. To bi trebalo da bude šil karata, s kojim mi treba da izmaštamo napu realnost, kaže ovaj umetnik.

Na njima dolazi do svojevrsnog sukoba realnosti i iluzije. Izložba je postavljena u tri segmenta, koje povezuje ideja izmaštavnja stvarnosti, kao jednog od načina predviđanja budućnosti.

U malim formama crteža kriju se teme koje su naizgled u neskladu sa kontrastnim i jarkim bojama kojima su prikazane. Na ovaj način, autor stvara iluziju, ali i uspostavlja ravotežu uvođenjem doze ironije i humora. Privlačeći pogled bojom, izrazom i nadrealnim predstavama, umetnik tematikom uspeva da zadrži pogled posmatrača.