Mart – mesec borbe protiv raka debelog creva

Predstavnici Nacionalnog invalidskog udruženje “Ilco” Srbija, uz podršku lokalnih organizacija, skrenuli su pažnju sugrađanima na maligne bolesti. Važno je na vreme otkriti oboljenje jer je tada, u najvećem broju slučajeva, kancer izlečiv.

-Želimo da skrenemo pažnju Kikinđanima na to koliko su važni preventivni pregledi, skrining raka debelog creva, grlića materice i dojke – istakla je Snežana S. Milojević, predsednica Nacionalnog invalidskog udruženja.

Svake godine u svetu od raka oboli preko 10 miliona osoba. Rak debelog creva je jedan od vodećih uzroka smrti od raka u Srbiji i na drugom je mestu i kod žena i kod muškaraca, s tim da je u Vojvodini učestaliji u odnosu na druge delove zemlje.

-Građani koji imaju tegobe treba odmah da se jave lekaru kako bi se utvrdilo od čega su nastale. Karcinom debelog creva je bolest starije dobi i većinom se javlja kod osoba starijih od 50 godina – rekao je dr Vladimir Kovčin, onkolog.

Akciji su se pridružili i kikindski lekari koji su prolaznicima merili nivo šećera u krvi. I kikindske organizacije: Udruženje za pomoć obolelima od raka, Društvo srpskih domaćina, Udruženje multipleskleroze, kao i Unija žena i Savet za zdravstvo SNS, pridružile su se ovom događaju.