Marko i Nađa najčešća imena u 2018. godini

Kikinda je prošle godine postala bogatija za 498 beba. Prema statistici matičarske službe to je 22 novorođenčeta više u odnosu na 2017. godinu.

 

 

 

 

 

 

-Od ukupnog broja rođenih bilo je 257 dečaka i 241 devojčica. Najviše beba rođeno je u januaru. Najpopularnije muško ime prošle godine bilo je Marko, Nikola Luka, Filip, Pavle. Najčešće žensko ime bilo je Nađa, Petra,Dunja i Una – istakla je Marina Isaković, zamenik matičara

Pojedini roditelji odlučili su se za retka i stara imena.

-Od retkih ženskih imena izdvojila bih Linda,Ledija, Timea, Tisa, Katja, Kasija . Nesvakidašnja muška imena koja smo imali prošle godine su Marcel i Gabrijel – dodala je naša sagovornica.

Prema statistici, manje je onih koji su stali na ludi kamen, a najviše venčanja bilo je u maju i septembru.

-Bilo je 263 sklopljena braka. To je 27 venčanja manje nego 2017. godine. Najviše parova venčalo se u maju i septembru. Najviše venčanja bilo je u Kikindi, potom slede Rusko Selo i Mokrin – rekla je Marina Isković.

Ove godine taksa za venčanje koje se obavlja u svečanoj sali Skupštine grada Kikinde je 700, a 7.000 dinara potrebno je izdvojiti za izlazak matičara u ugostiteljski objekat.

Prošle godine bilo je manje naknadnih upisa u odnosu na 2017. Reč je osobama koje su rođene u inostranstvu i žele da se upišu u naše knjige kako bi mogli da ostvare neka prava.

-To su upisi koja su određena za osobe koje su rođene van teritorije Republike Srbije. U matičnu knjigu rođenih imali smo 84 naknadnih upisa, u matičnoj knjizi venčanih 48, a 23 u matičnoj knjizi umrlih. Novina je da sugrađani imaju mogućnost da upišu nacionalnu pripadnost u matičnu knjigu rođenih. Podatak je moguće upisati na zahtev roditelja na osnovu njihove zajedniče izjave koja se upisuje u samu prijavu rođenja ili kod matičara izjavom na zapisnik – pojasnila je Marina Isković.

Ukoliko roditelji ne mogu da se usaglase oko nacionalne pripadnosti deteta taj podatak neće se ni upisati. Podatak o nacionalnoj pripadnosti nije obavezan nego je slobodna volja građana.

U 2018. godini umrlo je 927 osoba. Najviše u Kikindi, potom u Mokrinu i Ruskom Selu.