Marijana Bilić prva u državi u brzopoteznom i ubrzanom šahu

Mlada Kikinđanka Marijana Bilić prvak je republičkog školskog takmičenja u šahu. Sa Prvenstva Srbije donela je dve medalje i to u brzopoteznoj igri i u ubrzanom šahu. Pored toga, razvila je i jedinstveni stil igre, koji razoružava njene protivnice.

Kako kaže Marijanin trener Dragan Ćirić, poseban akcenat stavljen je na skakača, koji je veoma zahtevna figura i teško ga je izračunati.

Ovaj stil igre pokušaće da usadi i mlađim kategorijama. On ističe da bi bilo dobro da Kikinda upravo po tome postane poznata kada je ovaj sport u pitanju.

Marijanu raduje činjenica da se ovaj stil razvija upravo kroz njenu igru.

Nekako sam se pronašla u tome. Svaki šahista ima drugačiji stil igre. Volim otvorene pozicije, gde igram uglavnom sa skakačima, pošto sam to vežbala i tako mi je lakše. U završnici su bolje odigrati sa skakačem nego sa lovcem, pa i stvaram takve pozicije.

Nakon kraćeg odmora, Marijanu tokom leta očekuje nekoliko otvorenih turnira, a potom i priprema za jesen i takmičarsku sezonu. Iako njihov projekat „Žene u sportu“ nije finansijski podržan, entuzijazam ne izostaje i ambicija za još većim uspehom ne izostaje.