Manje šljiva na tezgama, manje i u teglama

Užurbana atmosfera na kikindskoj mešovitoj pijaci seća na neke dane osamdesetih kada se na mestu na kom je sada vraćen Zelenjak i nalazila žila kucavica grada. Prolazniku, koji ima nameru tek da iskoristi ulicu Branka Radičevića za brži prolazak do željene destinacije, najbolje je da zaboravi na tu vrstu avanture, jer bi lako mogao da je završi u ranim, ali popodnevnim satima.

Kako god, pravi pijačari znaju da iskoriste i da prilagode situaciju pa je i ovoga puta bilo za svakoga po nešto, premda je početak septembra uvek rezervisan za zimnicu i priču na tu temu. Ipak na plus 30 krčkati pekmez od recimo šljiva, predstava herojski poduhvat. Ove godine, zbog slabog roda voća i povrća, bi se moglo reći da su vredne domaćice ipak malo odahnule u smislu seckanja, mlevenja, pasiranja, krčkanja, flaširanja. Opet, ako je suditi prema osmehu sugrađanke Ester Galčik kuvanje pekmeza može biti i zadovoljstvo.

Kilogram ovog zdravog voća našeg podneblja ceni se od 50 dinara za one sitne i ukoliko se dođe u ranim jutarnjim satima, pa sve do 80 dinara koliko se izdvaja za one krupne slatke primerke. Kikinđanin Sava Grabić ima svoj šljivik, ali kako nam je rekao nije ni blizu rodilo kao što je to bilo ranijih godina:

-Ljudi su u pravi, one sitne šljive cepovače požegače nikako nisu rodile, a “stenlej” je rodio svega 30% . Ovo sad sve što imam je pri kraju, možda još koji dan. Cena je ostala ista od prošle godine. Inače, nikada šljiva nije lošije rodila. Ove godine nisu rodile kajsije ni breskve, a evo i šljiva je podbacila

Ono što ostaje kao opcija je zimnica napravljena prošle godine, na čega mnogi računaju. Ostaje pitanje kako ćemo se snaći, ukoliko i sledeće leto bude poput ovog.

Ovog poslednjeg avgustovskog dana na Zelenoj pijaci je bilo moguće pronaći par tezgi na kojima se još uvek proadaju lubenice i dinje. Iako i sama trgovkinja kaže da je nezapamćeno loša godina ipak sporadično donesu lubenice za koje cena ne pada i staje 40 dinara i dinje koje prodaju po ceni od 50 dinara kilogram. Među ovakvim često željenim proizvodima prirode, još uvek je moguće kupiti i kukuruz po ceni od tri komada za 100 dinara.

A za one koji su rešili da ove zime ipak na topao hleb ili palačinke namažu baš pekmez od šljiva nalazimo već pripremljen i skuvan, pravi domaći, za koji domaćice traže 200 dinara.