Manje krivičnih dela na teritoriji Policijske uprave Kikinda

Na području Policijske uprave Kikinda u prošloj godini unapređeno je stanje bezbednosti , istakao je načelnik Policijske uprave Dušan Glišin u razgovoru za TV Rubin. Najviše krivičnih dela na području PU Kikinda prošle godine evidentiran je u oblasti opšteg kriminala. Zabeleženo je 1.161 krivično delo protiv imovine, 610 krađa i 278 teških krađa što je od 20 do 25 odsto manje nego u 2017.

 

 

 

 

 

 

 

-Raduje činjenica da prošle godine nismo imali ubistava, teških ubistava niti pokašaja ubistva. U 2017. evidentirano je jedno ubistvo i jedan pokušaj ubistva. Borba protiv trgovine narkoticima jedan je od prioriteta rada MUP-a, pa tako i nas u kikindskoj Policijskoj upravi. Prošle godine zaplenili smo više droge: 123 kilograma raznih vrsta narkotika, bilo 169 zaplena, a uhapšene su 153 osobe – istakao je Dušan Glišin.

Policijski službenici oduzeli su prošle godine 115 kilograma marihuane, četiri kilograma kokaina, oko četiri kilograma amfetamina i više od 10.000 tableta sa liste psihoaktivnih supstanci.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ogleda se i u novim ovlašćenjima policije kojima se otkriva da li postoji neposredna opasnost od nasilja u porodici i koji se primenjuje pošto je neposredna opasnost otkrivena.

-Jasna poruka države je da je porodično nasilje neprihvatljivo. Činjenica je da je sama primena Zakona u 2017. godini dovela do većeg broja krivičnog dela, a već prošle godine prisutan je trend smanjenja.Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici od 1. juna 2017. do 31. decembra 2018. godine izrečeno je 1.128 hitnih mera od kojih je 760 zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj, dok je za 368 nasilnika izrečena mera udaljavanje iz stana – dodao je Glišin.

Tokom 2018. godine otkriveno je 14.494 prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja. Najviše je bilo prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, čak 5.350, dok je 537 vozača bilo pod dejstvom alkohola. Zatečeno je i 213 vozača koji su koristili mobilni telefon tokom vožnje.

-Ove godine očekujemo prijem 27 policijskih službenika koji završavaju obuku u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici. Novi radnici biće zaposleni krajem maja i krajem septembra. U 2016. i 2017. godini dobili smo 37 službenih vozila, dok smo od lokalnih saveta za bezbednost saobraćaja dobili još četiri vozila. Mi smo jedina uprava koja ima dron koji nam je potreban za otkrivanje nelegalnih zasada – zaključio je Glišin.

Policijska uprava Kikinde jedna je od osam u Srbiji koja je uključena u projekat rodne ravnopravnosti. Cilj je da se i žene pozicioniraju na odgovornija mesta. Projekat je podržala Vlada Srbije, a realizuje se sa policijom Švedske.