“Mamut fest” 12. put u Kikindi

Kikinda će i ovog septembra u okviru tradicionalne manifestacije, “Mamut fest” po kojoj smo postali prepoznati na listi zanimljivosti  biti domaćin velikom broju posetilaca.

Najavljujući dvodnevna dešavanja direktorica Narodnog muzeja Lidija Milašinović je rekla da je tradicionalno, petak posvećen najmlađima, koji su postali i stalna publika, koja učestvuje u raznim radionicama:

 -Drago nam je što imamo i stalnu publiku, koja redovno dolazi na Mamut fest. Tradicionalno je petak posvećen lokalnom stanosvništvu, subota za goste. Ove godine nam dolaze gosti, naše kolege iz zemalja iz regiona. Dolazi nam Pomorsko istorijski muzej iz Rijeke, sa izložbom “Karpatia-Titanik”. Karpatia je brod koji putuje na relaciji Rijeka-New York, brod koji je spasao preživele sa Titanika.

Ova izložba će trajati dva dana, dok traje Mamut fest i biće praćena radionicama. Cilj je da u petak što veći broj predškolaca i školske dece učestvuje u proslavi Kikinog rođendana i da oseti  festivalsku atmosferu, lepo se zabavi ali i nauči nešto novo i zanimljivo. Jedina izmena u odnosu na prošle festivale je što ovoga puta “Mamut fest” ima i svoju temu, naglasio je Dragan Kiurski,  kustos pedagog Narodnog muzeja:

-Iz poštovanjna prema izložbi koja dolazi iz Rijeke, “Karpatija-Titanik”mi smo se odlučili da ovaj festival bude obojen temom-brod. Tako da će se  i gosti iz srpskih muzeja  predstaviti Kikindi kroz radionice sa istom temom. Ono što će se dešavati u petak i subotu je izgradnja skulpture mamuta, u prirodnoj veličini, koju će praviti udruga “Slama” iz Osjeka.

“Mamut fest” se održava svake godine, druge subote u septembru, kada je i otkriven skelet Kikindskog mamuta, popularno nazvanog Kika i predstavlja  muzejski festival za decu i porodicu . Proslavljajući Kikin rođendan u okviru “Mamut fest”-a, Narodni muzej Kikinda će i ove godine biti domaćin muzejima iz Srbije i drugih zemalja.