“Mali pčelari” i u iđoškoj školi


Priča o pčelarstvu, zdravija strana života uz proizvode koji se dobijaju od meda, polena, propolisa ovih dana je glavna tema u iđoškoj školi “Milivoj Omorac”, koja od nedavno u svojim redovima ima mlade pčelare.

Naime, nakon što je  2015. pokrenuta zanimljiva i jedinstvena na ovim prostorima sekcija za male pčelare u OŠ „Jovan Popović“ pokrenuta je ideja da se takva sekcija osmisli i u Iđošu. Među članovima kikindskih pčelara, nalaze se i prosvetari, poput učiteljice Jelene Grbić, koja je tu ideju predložila i uspešno ostvarila, sada već u dvema školama:

-Suprug i ja smo članovi kikindskog Udruženja više od pet godina. Naša deca su takođe ušla u ovaj svet pčelarenja, u školi “Jovan Popović” tako da sam videla kako oni reaguju i sva deca u školi, pa sam došla na ideju da sekciju osmislimo i ovde. Naišli smo na podršku direktorice škole, pa smo evo danas u gostima. Dobili smo i saglasnost roditelja da deca mogu da prisustvuju i budu članovi sekcije.

Kako je navela direktorica škole Ljiljana Konstantinov, nakon što je ideja predstavljena roditeljima dece nižih razreda, stekli su se uslovi da takva vrsta angažovanja počne i kod njih.

Iz ove škole su uručili i zahvalnicu Udruženju pčelara, na pravi domaćinski način:

-Nadamo se da će saradnja sa pčelarskim udruženjem i dalje biti uspešna i da ćemo nastaviti sa aktivnostima, u nameri da promovišemo značaj meda za zdravlje svih nas. Učenici će imati priliku da učestvuju u svim etapama oformljenja pčelinjaka. Po broju  dece primećujemo da su zainteresovani za te vannastavne aktivnosti, pogotovo ovakve, gde će moći bolje da se upoznaju sa pčelarstvom.

Kikindski pčelari su se potrudili i da donesu darove, kojim će, kao i kroz prezentaciju, đake upoznati sa svetom pčelinjaka, sa fazama kroz koje je potrebno proći kako bi mogli da se i oni angažuju.  Mali pčerlari po nešto znaju o pčelarstvu, ali kako smo mogli da primetimo, na osnovu pažnje, kojom su pratili prezentaciju, predsednika kikindskog Udruženja pčelara Saše Čolaka, dosta toga planiraju još da saznaju.

Ova sekcija će okupljati oko dvadesetak učenika, kojima je još ostalo kada su pripremni poslovi u pitanju, da pronađu adekvatno ime za svoju mednu družinu, a nakon što izvrcaju prvi med  kako su obećali, prelaze na obuku u pravljenju ukusnih medenjaka.