Makedonci organizuju etno kamp po uzoru na kikindski

U ADZNM “Gusle” već 17 godina organizuje se etno kamp odnosno studijsko istraživanje muzičko-tradicionalnog folklora Banata. Etno kamp je do sada umrežio studente, šefove katedri i asistente muzičkih akademija i srednjoškolci muzičkih škola iz Beograda, Novog Sada, Banja Luke, Subotice, Sombora i Kikinde, a građa koja je prikupljena je od izuzetnog značaja. Etno-kampu pridružiće se i Makedonci koji su posetili naš grad.

 

 

 

 

 

 

-Etno kamp odavno je prerastao lokalne okvire. Nekoliko godina unazad postoji interesovanje za organizovanje sličnih projekata u bivšim republikama SFRJ. U Kolašinu u Crnoj Gori već pet godina funkcioniše brat blizanac našeg kampa. Sada su interesovanje za etno kampom pokazali i Makedonci iz Štipa koji su nas zbog toga i posetili. Iskreno se nadam da je ovo početak duge i uspešne saradnje – istakao je Zoran Petrović, direktor ADZNM “Gusle”.

Vladimir Janevski, prodekan i šef katedre za etnokoreologiju Muzičke akademije Univerziteta “Goce Delčev” iz Štipa istakao je da je njegov i cilj njegovih saradnika da kroz etno kamp sačuvaju nematerijalno nasleđe.

-Važna nam je saradnja sa zemljama Balkana, sa Srbijom jer imamo zajednički kulturni interes. Ovo je najbolji način da kulturu u našim zemljama podignemo na viši nivo. Cilj nam je da se povežemo i umrežimo sa sličnim institucijama, a “Gusle” i etno kamp će nam pomoći u tome – rekao je Vladimr Janevski, prodekan Univerziteta “Goce Delčev”.

Umetnički menadžer ansambla “Makedonija” Hristijan Nikolovski dodao je da iako je ansambl mlad ima veliki potencijal.

-Do sada smo imali veliki broj nastupa u zemlji i inostranstvu, a osvojili smo i značajne nagrade. Ansambl je sastavljen od studenata etnokoreologije i etnomuzikologije i radi na tome da sačuva tradicionalan način igre, pesme i muzike – dodao je Hristijan Nikolovski, umetnički menadžer ansambla “Makedonija”.

Gosti iz Makedonije otkrili su i da im je u planu da sledeće godine etno kamp bude organizovan u Štipu jer je želja da se sačuva i prikupi etnografska građa.