Maj – mesec matematike

Mesec matematike obeležen je u Kikindi kroz različite aktivnosti. Cilj je da se ova naučna oblast populariše, da na zanimljiv način bude prikazana školarcima i pokaže da kroz nju mogu da se prepliću ples, muzika, igra i gluma.

-Sa nastanicima likovnog smo organizovali radionicu na temu „Matematika“, a đaci su kroz crteže, slike i grafike iskazali svoje viđenje ove nauke. Odazvale su se sve gradske škole i Gimnazija „Dušan Vasiljev“. Organizovali smo i „Majske mozgalice“ i QR potragu na trgu, kaže Danilo Borovnica, nastavnik matematike u OŠ „Sveti Sava“.

Mesec matematike obeležen je dodelom nagrada najuspešnijima i predstavom „Pitagora u pet slika“. Spremili su ih učenici sedmog razreda OŠ „Sveti Sava“ uz pomoć nastavnika Zoltana Kanalaša.

Na ovaj način pokazuje se da nauka nije bauk i da može biti veoma interesantna. Ovo je bilo dragoceno iskustvo kako za učenike, tako i za nastavnika.

Jedan od ciljeva obeležavanja meseca matematike bio je da se pokaže njena veza sa logičkim razmišljanjem, koncentracijom i sličnim pojmovima.

Interesovanej dece variralo je od aktivnosti do aktivnosti. Najviše su im se dopale one radionice u kojima su mogli da koriste telefone, tablete i različite aplikacije. Nastavnici ističu da bi promena krutih školskih planova i programa takođe doprinela destigmatiziciji matematike.