“Mahagoni varoš” u kom žive operski i rok pevač


Braća Tivadar i Tihamer Kiš, Kikindi  poznati po izvanrednim glasovima, operskim i rok nastupima, od nedavno su u našem gradu osnovali stolarsku radionicu „Mahagoni varoš“ . Namera im je da, stvore unikatan nameštaj, koji u velikoj meri zadržava plemenite vrednosti koje stvara priroda.

„Mahagoni varoš“ novitet je u našem gradu od nedavno. U ovoj stolarskoj radionici stvara se nameštaj koji je ujedno i umetničko delo.

Svaki komad ima jedinstveni umetnički sklad, koji kako objašnjava pokretac i idejni tvorac „Mahagoni varoši“ Tivadar Kiš udaljava njihove kreacije od masovne konformacije i industrijske trake. Ipak, bilo je teško na samom početku;

-Često dolazim u Kikindu, zato što se jako puno radi. Dosta razgovora, sklapanja saradnje. Dosta se unikatnih stvari traži. Kada smo razgovarali o firmi, Tihi je najavio da bi radio od kuće. Ja sam onda rekao da je to sasvim realno i održivo. Nakon odlaska iz firme u kojoj je radio, on dokazuje da je u ovom kreativnom, ali i odgovornom poslu, on pravi čovek za to. Trebalo mi je pola godine, dok nismo otvorili. Strah je nastupio onog momenta kada smo otvorili firmu. Firma je osnovana  23.avgusta, tačno na Tihijevom rođendanu. On je kao rođendanski poklon dobio firmu, hahah….

Njegov rođeni brat Tihamer Kiš, popularni rok pevač, kog Kikinda zna i rado sluša, osim muzike,kako objašnjava voli obradu drveta. On skoro dve decenije radi sa plemenitim drvetom – uglavnom mahagonijom:

-Ja sam oduvek bio oduševljen kada je rad sa drvetom,  kao materijalom u pitanju. Zavoleo sam kao dete, a već sa 14 godina sam pomagao ujacima i tamo sam izučio i ovaj zanat. Sa 18 sam kupio i neke od mašina, koje i sad uspešno  upotrebljavam. Sada proizvodimo i nameštaj, od mahagonije, od hrasta, ružinog drveta. Za ovaj jedan plakar meni je potrebno oko mesec dana. Kada čovek radi ono što voli, onda je rad pesma.

U početku su braća dizajnirala i ulepšavala svoj životni prostor što nije moglo da prođe nezapaženo. Najveća i najdraža potpora, na koju uvek mogu da se oslone je mama Edita Kiš, koja i sama ne krije koliko joj znači što su joj sinovi uspešni:

-Oni su moj ponos i ja se jako radujem i podržavam njihove ambicije. Uvek sam pored njih. Kada je potrebno nešto pomoći i tada sam uvek tu za njih i uvek ću biti.

Mlađi sin Tivadar je odavno postao zaštitno lice operne scene u Mađarskoj. Kao operski pevač, tenor operske kuće u Hanoveru, gde je boravio oko pet godina, od malena je pokazivao svoj raskošni talent, ali Tivadar je, kako tvrdi mama Edita bio pravo iznenađenje.

Ova za sada mlada stolarska radionica zapošljava njih dvojicu, koji se trude da pesmom i danonoćnim zalagajem stvore nešto drugačije i originalno što će biti zaštitni znak „Mahagoni varoš“. Više o ovoj priči, o porodici Kiš, pogledajte u emisiji Rubinizmi, koja je na našem programu petkom u 21 sat.