Mađarske fabrike traže radnike u Kikindi

Prema informacijama koje su dostupne u državnim službama Mađarske u ovoj zemlji trenutno nedostaje oko 300.000 radnika. U potrazi za radnom snagom mađarske firme oformile su agenciju za posredovanje u zapošljavanju, a jedna od njih je Agencije WHC za teritioriju Srbije sa predstavništvom u Subotici.

Usluge koje obezbeđujemo su u skladu sa zakonom. To podrazumeva radnu dozvolu, dugoročne prijave, radni odnos uz potpisan ugovor o radu. Osim toga zaposleni imaju plaćen smeštaj i režijske troškove, kao i prevoz do Mađarske i nazad do Srbije jednom mesečno – istakao je Egon Sabo Pinter, rukovodilac Agencije WHC

Zainteresovanost Kikinđana za rad u susednoj državi postoji, a svake nedelje već godinu dana ova agencija obavlja informativne razgovore u Kikindi.Uvek se pojavi između 10 i 20 zainteresovanih.Egon Sabo Pinter napominje da je nedostatk radne snage u Mađarskoj ekonomski fenomen:

Radnika fali u celoj državi od Budimpešte, Đera do Segedina i Kečkemeta. Fabrike metalske industrije traže najviše radnika, potom slede kompanije iz oblasti auto industrije, drvne i prehrambene industrije. Radnici ne moraju da imaju prethodno radno iskustvo, jer fabrike obezbeđuju teorijsku i praktičnu obuku. Znanje jezika nije uslov.

U fabrikama postoje smenovođe koji govore i srpski i mađarski jezik tako da nema jezičkih barijera. Radnici moraju da ispune i zdravstvene uslove, a nema starosnih granica tako da se prijavlju svi od 18 do 65 godina.

-Zarada zavisi od fabrike u kojoj se radi i pozicije na kojoj se radi. U proseku se kreće od 60.000 do 80.000 dinara. Prekovremeni rad se dodatno plaća, a postoji mogućnost i ostvarivanja mesečnog bonusa. Plata leže na tekući račun – dodao je Egon Sabo Pinter.

Svi kandidati koji se odluče za rad u Mađarskoj imaju testiranje sposobnosti nakon čega odlaze na intervju sa poslodavcem, a put plaća Agencija WHC.Radna dozvola izdaje se na šest meseci i automatski se produžava.