„Mačak i petao“ sutra premijerno u Pozorištancu „Lane“

U Dečijem pozorištu „Lane“ sutra će premijerno biti izvedena lutkarska predstava „Mačak i petao“. Tekst poznatog dela Branka Ćopića adaptiran je u pozorišni komad pre nekoliko godina. Ipak, u jedinom dečijem teatru u Kikindi, sada se izvodi kao lutkarska predstava, iako se njena suština nije menjala.

Ovo je predstava koja ima specifičan i tužan kraj, ali upravo je to njen pedagoški osnov, kaže glumac i reditelj Aleksandar Maletin.

Glumica Gordana Rauški, koja u predstavi tumači ovaj lik, prvi put se našla u ulozi glavnog negativca, a ceo zaplet se dešava upravo zbog njene gladi i pohlepe.

Prema rečima Aleksandre Stankić, koja u predstavi glumi mačka, ovaj komad nosi mnogo snažnih poruka, od kojih je možda najjača ona da je prijateljstvo jedna od najvažnijih stvari u životu.

Lik petlića tumači Milan Vujić, koji je ujedno bio zadužen za scenografiju i izradu lutaka. Ovaj posao veoma je kompleksan, s obzirom na to da zahteva kreativnost na više nivoa. Prvo se osmisli kako lutka da izgleda, a pravi izazovi počinju kada se ona izrađuje. Sanja Petkov se prvi put susrela sa animacijom lutke, a njena uloga u predstavi veoma je specifična.

Muziku za predstavu radila je Svetlana Milić, dok su Arpad Balaž i Boris Gvozden bili zaduženi za aranžmane. Kompozicije su nastale pre osam godina, ali ovoga puta prate svet lutaka.

Ekipa koja priprema predstavu nada se da će publika reagovati pozitivno kao i svaki put do sada. Tekst je poznat većini, jer je deo redovnog Plana i programa vaspitno-obrazovnog rada u predškolskim ustanovama. Premijera predstave zakazana je za sutra u 17 sati.