Loša godina za povrtare

Kikindski proizvođači muku muče sa ubiranjem plodova iz svojih povrtnjaka i voćnjaka. Da li će se kišno leto odraziti na konačan ishod po kućni budžet kako proizvođača, tako i kupavca ostaje da se vidi na jesen.

Sredina jula, leto je u gradu, ali atarski deo ne deli euforiju najtoplijeg godišnjeg doba. Ova godina svakako će ostati upamćena keo jedna od onih o kojoj će se pričati da je zadala muke svima. Proizvođači su nakon nezapamćeno toplog proleća, od kada se meri vreme, puni nade i elana ušli u letnji period godine, kada je sve pošlo na loše. Budući da su na kikindskom zelenjeku jedna trećina proizvođači, njihovu muku samo oni najbolje mogu da razumeju

 

Kiše koje su pogodile Srbiju desetkovale su rod kajsija, bresaka, jabuka, pa i šljiva. Proizvođači kažu da ove godine nije bilo čak ni ringlota, koje inače divlje rastu po ataru. Ta konstatacija ukazuje da je realno očekivati da ćemo za voće davati više novca nego inače, kako bi mogli preko leta da užeivamo u aromi. Kada je odlaganje zimnice u pitanju verovatno će je u zamrzivačima biti daleko manje, a ako je suditi prema izjavama povrtara neće je biti na pretek ni u teglama a ni u kacama.