Lokalno nasleđe Banata

U Regionalnoj privrednoj komori u Kikindi predstavnicima turističkih agencija, ugostiteljskih objekata i regionalnih privrednih komora iz srpskog dela Banata u sredu je predstavljen prekogranični projekat „Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu“. Partneri su Grad Kikinda i Zapadni univerzitet u Temišvaru, a u realizciju je uključen i Narodni muzej u Kikindi. Cilj je osnaživanje pograničnih delova dve zemlje kroz zajedničku promociju lokalnog nasleđa i razvoj turzima.
-Suština ovog okupljanja je da ciljnim grupama predočimo šta sve mogu da budu koristi ovog projekta i na koji način svako od njih može da se uključi. I ranije je bilo raznih projekata u oblasti turizma koji su uglavnom ostali slovo na papiru. Ne želimo da naš projekat bude jedan od tih, nego nam je cilj da povežemo sve potencijalne korisnike i ciljne grupe od udruženja žena, preko etno udruženja, restorana, turističkih agencija i organizacija do privrednih komora koje rade i na srpskoj i na rumunskoj strani, u jednu celinu i da stvorimo jedinstvenu turističku ponudi. Potencijali postoje, ali kada su rasuti oni su neprimetni – istakao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.


Finansijski menadžer projekta Andrej Pelin iz Temišvara rekao je da su ovakvi skupovi važni svim učesnicima projekta.
-Važne aktivnosti su terenska istraživanja koja će obuhvatiti četiri regiona u Rumuniji i Srbiji. Posle toga uslediće radionice u obe zemlje. U okviru radionica organizovaćemo obuke za turističke vodiče i preduzetnike – rekao je Andrej Pelin.


Otilija Hedešan, prorektor Zapadnog univerziteta u Temišvaru u okviru projekta zadužena je za terenska istraživanja.
-Najvažniji rezultati projekta naći će se u knjizi „ Banat na 10 načina“. Trenutno radimo na tome kojih deset načina osilikava ovu regiju. Imaćemo i IT platformu koja će sadržati sve informacije sakupljene na terenu i koja će služiti kao baza podataka – dodala je Otilija Hedešan.
Objaviće se i knjiga recepata i godišnji kalendar događaja. Izradiće se i istraživačka studija o razvoju turizma, snimiće se kratki filmovi koji će promovisati turistička mesta i značajane manifestacije.Projekat će trajati 18 meseci, a ukupna vrednost je 345.000 evra. Budžet Grada Kikinde iznosi 29,5, a Narodnog muzeja 12,5 hiljada evra.