Lokalna samouprava raspisala 16 javnih poziva podrške poljoprivrednicima

Javni pozivi odnosno mere podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju za koje sredstva izdvaja grad Kikinda u iznosu od 15,2 miliona dinara raspisani su 8. aprila i već je deo proizvođača iskazao interesovanje za njih. Među 16 mera ima i tri nove mere i to na zahtev poljoprivrednika istakao je Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu. Za novu meru podrška mladima u ruralnim područijima opredeljeno je 1,4 miliona dinara.

Jedan javni poziv odnosi se na udruženja koja se bave poljoprivredom i ruralnim razvojem i za ovu namenu opredeljeno je pola miliona dinara. Tu su i nabavka opreme za proizvodnju vina, rakije, drugih alkoholnih pića i opreme za degustacione sale, nabavka sadnog i semenskog materijala za organsku proizvodnju, osiguranje useva višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja u iznosu , kreditna podrška.

Poljoprivrednici mogu da konkurišu i za meru očuvanje životinjskih genetskih resursa, troškove uklanjanja uginulih životinja subvencionišu se sa 100 odsto, nabavku opreme i uređaja za hladno ceđena ulja, nabavku kvalitetnih pripoldnih grla goveda, ovaca, koza i svinja tovnih rasa, podizanje novih i obnavljanje postojećih zasada vinograda i voća, nabavka opreme za plastenike bušenje bunara, nabavka pumpi, sistema kap po kap, nabavka opreme za pčelarstvo, veštačko osemenjavanje.

Za svaku subvenciju PDV plaća kupac, a lokalna samouprava sufinansira od osnovce određeni procenat. Svake godine interesovanje je sve veće, a prošle godine podneto je više od 600 zahteva za subvencionisanje poljoprivrednih gazdinstava.Sva dodatna obaveštenja zainteresovani mogu da dobiju u kancelarijama 70 i 71 ili putem telefona 410-201. Konkursi su otvoreni do 1. decembra ove godine ili do utroška sredstava.