Lokalna samouprava podržava preduzetnike


Kikindska lokalna samouprava je u drugom pozivu podržala još pet projekata po Javnom konkursu za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj preduzetništva, mikro, malih i srednjih preduzeća, čime je utrošen preostali iznos od 2 miliona dinara, koliko je izdvojeno iz budžeta za tu namenuJavni konkurs je raspisan za dodelu podsticaja za razvoj preduzetništva, mikro, malih i srednjih preduzeća na teritoriji Grada Kikinde  u ukupnom iznosu sredstava od 2.000.000,00 dinara, i to za sufinansiranje nabavke mašina i opreme.  U prvom pozivu je grad podržao šest projekata, a  u drugom pozivu još pet prijekata. Tim gestom, rekao je u okviru svečanog potpisivanja ugovora, čang GV Miodrag Bulajić dat je podstrek za dalji razvoj preduzetništva:

-U prethodnom periodu, u dvogodišnjem ciklusu obuhvatili smo  16 privrednih subjekata, od kojih pet prošle godine, a 11 je dobilo sredstva u ovogodišnjem ciklusu. Očekujemo da ova mera, koja se pokazala kao odlična i plodonosna,  bude nastavljena u kontinuitetu. Mi ćemo se pobrinuti za to i očekujemo da pored svi ostalih benefita, koje sam spomenuo, da imamo zapošljavanje novih radnika, čime ćemo zaokružiti ciklus. Inače, važni su nam i nadzor i kontrola. Pločice i identifikacija će stajati na svakoj mašini. Imaćemo uvid, komisija će obići korisnike da se ustanovi da li je mašina ispravna i u funkciji i na taj način ćemo imati potvrdu sa terena. U pravilniku smo odredili da se do  36 meseci   ne može otuđiti mašina ili oprema, koju smo mi finansirali. Pozdravljajući gest, kikindski preduzetnici su naglasili da je u trenutnim ekonomskim uslovima sve teže uspešno poslovati, te im ovakav vid pomoći omogućava da budu još uspešniji u poslu. Goran Pejić, ispred Auto centra “Pejić” kaže da je vrlo prijatno iznenađen što su mu odobrena sredstva:

-Konkurisao sam za kompresor za vazduh. Bavim se lakiranjem automobila i sa tim kompresorom ću dobiti bolji kvalitet samog posla, a ujedno će mi ubrzati rad.

Firmi “Granit MB-tron”iz Ruskog Sela,  će sredstva omogućiti kupovinu vrlo skupe mašine,  koja će ubrzati rad, rekla je ispred ove firme Hranislava Golušin i dodala:

-Bavimo se obradom i prodajom granita. Prvi put smo konkurisali i vrlo prijatno smo iznenađeni, zbog toga što smo došli do ovih sredstava. Sav proces koji je išao manuelnim radom, sada će biti znatno olakšan mašinskom obradom. Kada bude mašina došla do nas, imaćemo mogućnost i da zaposlimo još jednog radnika, koji bi se obučio za rad na toj  mašini.

U drugom krugu sredstva su odobrena Auto servisu „Sivčev“, Granit NB Tronu, Autoservisu „ Vrele gume“, Auto centru „Pejić“ i Građevinsko-trgovinskom preduzeću „Pemir“.

Opšti cilj Programa je podrška razvoju, osavremenjivanju, proširenju i povećanju obima proizvodnje, stabilizacije proizvodnje, investiranja u savremena sredstva za rad i proizvodnju, radi povećanja konkurentnosti privrednih subjekata, te ukupnog razvoja preduzetništva i privrede na teritoriji grada Kikinde.