Likovna kolonija u čast Dušana Kerkeza Dževa

Dušan Kerkez Džev sedmadesetih godina bio je začetnik kulturnih događaja u Banatskom Velikom Selu. Upisao je likovnu akademiju u Novom Sadu, ali ga je rana smrt sprečila da postane prvi akademski slikar u ovom mestu. U njegovu čast, na jezeru „Laguna“ organizovana je treća likovna kolonija na kojoj učestvuje 30 slikara.

Koloniji u čast Dževa odazvali su slikari iz cele Vojvodine, rekao je Brane Marjanović, predsednik organizacionog odbora.

 

-Dušan Kerkez Džev bio je avangarda svoje generacije. Bio je jedan od najtalentovanijih studenata likovne akademije u Novom Sadu, a svima nama doneo je kvalitetniji život u selu. Organizovao je kulturne i muzičke programe – rekao je Marjanović.

Podršku umetničkoj koloniji dala je i lokalna samouprava.

-Želja organizatora je da ova kolonija dobije poseban pečat. Uz učešće ovoliko broja umetnika ona je sadržajna i kvalitetna. Kolonija je okupila veliki broj akademskih slikara i dobija svoj značaj na mapi kulturnih dešavanja našeg grada – rekao je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća.

Učesnici saziva podržali su ideju organizatora tako da će na svojim platnima ovekovečiti bogatu arhitekturu Banatskog Velikog Sela.