„Lica ulica“ u „Noći muzeja“

Noć muzeja“ u našem ove godine ima naziv „Lica ulica“ i posvećena je znamenitim građanima i građevinama Kikinde do kraja 20. veka. Posetioce očekuje bogat program, a obeležiće ga izložbe, konceri i prezentacija gostiju iz Sjedinjenih Američkih Država:

-Centralna izložba nosi naziv „Sedam kuća – sto lica“ i bavi se istorijatom sedam kuća u Kikindi, koje svi znamo i koje se danas koriste kao javne ustanove, a nekada su bile privatno vlasništvo. Tih sto ljudi su nekadašnji vlasnici tih kuća, njihovi naslednici i oni koji su te kuće kasnije kupovali i živeli u njima. Ne bavimo se toliko arhitekturom i mislim da će zbog toga biti posebno interesantno to što ćemo priče o njima personalizovati, kaže direktorica Narodnog muzeja Lidija Milašinović.

Na ovu izložbu nadovezuje se postavka o Kikindi koje više nema, gde su predstavljene građevine za koje mnogi sugrađani ne znaju da su postojale, pa će predstavljati i iznenađenje. Izložba „Pozdrav iz Kikinde“ prikazaće naš grad kroz stare razglednice i planove grada. Poslednja izložba u ovom nizu je „Socijalistička izgradnja“, koja govori o razvoju grada posled Drugog svetskog rata.

Spratni deo Muzeja biće rezervisan za izložbu o kikindskih vratima, koja je rađena prema knjizi arhitekte Biserke Ilijašev, koja je i uključena u pripremu postavke:

-Drago nam je da imamo njenu podršku i smatram da će ova izložba biti veoma interesantna, jer su vrata jedan od najvažnijih delova kuće, ali im neretko ne posvećujemo dovoljno pažnje.

Pored toga, u Muzeju će biti upriličen koncert starogradske muzike. Nastupiće neformalna grupa, koje se Kikinđanima već predstavila za Dan zaljubljenih, a čine je: Milan Prunić, Ljiljana Sivčev, Jasna Grbić, Vladimir Kovačević i Srđan Stojanović. Biće tu i Ženska pevačka grupa „Melizmi“. U dvorištu će mini-koncert Antala Flesa, u okviru kojeg će biti upriličen i caffe.

Noć muzeja“ će biti i u internacionalnom duhu, jer će gosti Muzeja biti delegacija iz američkog grada Akrona, koji će održati prezentaciju o istoriji tog mesta iz države Ohajo, njegovom životu i arhitekturi i načinima korišćenja starih objekata za sadašnje potrebe zajednice.

Manifestacija počinje u 18h i trajaće do ponoći. Cena ulaznice za decu biće 50, a za odrasle 100 dinara, dok dece mlađa od sedam godina neće plaćati ulaznicu.