“Lepša strana medalje” i kikindske sportistkinje

Manifestacija „Lepša strana medalje“ koja je peti put održana u našem gradu okupila je veliki broj sportistkinja iz kikindskih klubova, a povodom obeležavnja Dana žena. Ove godine je manifestacija vraćena u salu OŠ „Sveti Sava“, gde su predstavljeni i neki novi sportovi, koji dobijaju na sve većoj atraktivnosti.

Ovom sportskom događaju prisustvovao je i član GV Miodrag Bulajić, koji je naglasio da je ova manifestacija bitna, kako za Kikindu, tako i za žensku populaciju i sport u celini:

-Iskoristio bih  priliku da čestitam svim ženama njihov praznik. Želja nam je da kroz ovakve manifestacije   pokažemo  koliko su nam one važne. Realizacijom ove manifestacije sigurno se pokazuje da želimo da afirmišemo žene u  sportu, da unapredimo sport kada je ženska populacija u pitanju. Grad na jedan poseban način putem redovnih i posebnih programa potstiče rad, kada su u pitanju ženski klubovi, takođe imamo posebnu poziciju za plaćene sportske trenere, ali i za nabavku opreme i rekvizita. Pokrainski Sekretarijat izdvaja sredstv aza afirmaciju žene u sportu i za edukaciju i stručno usavršavanje onih koji će se baviti decom u sportu.

Kako je objasnila predsednica Školskog sportskog saveza Svetlana Mirčić Vukobrat želeli su da 8. mart obeleže na ovakav način, kako bi prikazali sportove u kojima učestvuju devojke i žene kod nas.

Potreba i nastojanje trenera da od malih sportista, pogotovo sportistkinja žele maksimum, bez obzira na mogućnosti, naišlo je na negodovanje predsednice Sportskog saveza Kikinde Jelene Bakić, inače i same višestruke prvakinje države u bacanju diska i koplja, čiji je najveći uspeh zlato na Balkanijadi 2008. godine i koja je prva atletičarka koja je u svih 5 uzrasnih kategorija bila prvakinja države. Ona smatra da je nerealno očekivati i forsirati početnike zanemarujući posledice.

-Mogu da kažem da je ženama mnogo teže da se uklope. Skrećem pažnju klubovima, skrećem pažnju trenerima  da ne žure sa ženskim sportistima. Znači, one se razvijaju, potrebno je da jednog dana budu majke. Svi žele brzo rezulta, forsiraju ih u tom najmlađem uzrastu.  

Kada je sport u pitanju, jako je važna poruka, da nije bitno da li se bave amaterskim ili vrhunskim sportom, bitno je da je sport sastavni deo života, ovih devojčica i devojaka , tako što će steći prave životne navike , navela je i karatistkinja Tanja Sili, koja je u sportu od svoje četvrte godine, a za nacionalni tim nastupala osamnaest godina.

Karate  je predstavljala u preko 40 zemalja, a najveći uspeh u karijeri joj je osvajanje zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Internacionalnoj tradicionalnalnoj karate federaciji.

Manifestaciju je podržala i dvostruka vice šampionka sveta i Evrope Nada Miladinov, koja je pet godina najuspešnija seniorka u Vojvodini. Ona smatra da je bitna promocija sporta.

Na samom početku manifestacije predstavile su se karatistkinje, koje su demonstritale svoju veštinu, kao budući olimpijski sport zatim članice novoosnovanog rekretaivnog plesnog studija, kao i male gimnastičarke, koje su nedavno imale prvo takmičenje.