Lepota je i u malim mestima: „Kikinda kroz objektiv“ prikazala najlepše delove našeg grada

Ljubitelji fotografije iz cele Srbije bili su gosti našeg grada u okviru „Foto avanture“, a sada publika može i da vidi na koji način su doživeli Kikindu.

Kako je na otvaranju izložbe „Kikinda kroz objektiv“ istaknuto, lepote prirode i arhitekture ne nalaze se samo u Pragu, Parizu ili nekom većem gradu, već i u malim srediinama kao što je naša:

-Mi koji ovde živimo i radimo često i ne prepoznajemo lepote koje imamo. Zato je važno da ljudi koji dođu u naš grad pokažu na stvari koje ih oduševe, sitnim detaljima por ed kojih prolazimo svakog dana i ne obraćamo pažnju. Zapitao bih i sebe i sve sugrađane kada bismo pomislili da je Generala Drapšina jedna od 50 najlepših ulica na svetu, da nam to jedan svetski poznati časopis nije rekao. Kada bismo se zapitali kolika je vrednost Suvače, jedna od dve postojeće u Evropi? Da li kada prola

zimo trgom i pored starih zdanja obraćamo pažnju na detalje na zgradama i vratima? Koliko je tu lepote, pored koje svakodnevno prođemo u nekoj žurbi i ne vidimo je, objašnjava član Gradskog veća Saša Tanackov.

Ipak, lepotu su videli i na nju nam ukazali fotografi, njih tridesetak, koji su u Kikindu došli iz Beograda, Zrenjanina, Novog Sada i drugih mesta. Oni su obišli centar grada, Suvaču, Veliki Park i Staro jezero. Sve lokacije bile su atraktivne, ali se jedna posevđbno istakla:

-Sam centar grada sa svojim građevinama bio je možda najzanimljiviji deo „Foto avanture“. Mi smo želeli da oni sami pronalaze kutke i ono što bi im bilo najzanimljivije za fotografisanje. Nismo želeli da angažujemo devojke koje bi glumile modele, već da oni sami

pronađu najinteresantnije krajeve našeg grada, istakao je fotograf iz Kikinde Čedomir Vujanić, jedan od učesnika „Foto avanture“.

Izložba „Kikinda kroz objektiv“, na kojoj su prikazane fotografije 18 autora, deo je 33. „Dana ludaje“ i biće otvorena u Galeriji Kulturnog centra do utorka.