“Ledena čarolija” na Starom jezeru


Zimski raspust je u toku, kao i praznični dani što utiče sa sugrađane, pogotovo one najmlađe da traže što zanimljiviju razonodu, kako bi iskoristili slobodno vreme. Staro jezero, u zimskoj idili pravo je mesto, pogotovo za sve zaljubljenike u klizanje na ledu.

Januar je zakoračio u svoj osmi dan i u svojoj ponudi beležio minus od 12 stepeni. Niska temperatura sa obilnim padavinama uslovili su da pojedina mesta u gradu dobiju bajkovit izgled, ali i da privuku zaljubljenike u zimske sportove.

Iako je grad još uvek praznično uspavan, oni koji se ne boje zime, pronašli su svoje idealno mesto.

 

Osim što starije ekipe dolaze u ranim večernjim satima i već po tradiciji dugoj skoro tri decenije obrazuju timove za hokej, mlađi sugrađani u pratnji satijih stvaraju svoje prve uspomene na ledu Starog jezera. Dejan Kerkez jedan je od onih koji su uz tatinu pomoć uspeli da savladaju klizanje i sada sa velikim zadovoljstvom svakoga dana pravi velike krogove celom dužinom jezera:

-Imam deset godina i nisam prvi put na ledu. Više godina klizam i volim ovde da dolazim.Trebalo mi je oko tri dana da potpuno savladam tehniku klizanja.  Ove godine smo danas  prvi put izašli  do Starog jezera.

U časopisu „Kikindska nedelja“, koji je izlazio 1933 pisalo je da su u to vreme „ Aranžeri klizališta svakodnevno merili debljinu leda dok je na posletku i led toliko smrzao, da je i klizalište na jezeru bilo otvoreno za publiku.

Dok se mladež na ledu zabavljala, stariji su se uz dobro vino bermet zabavljali kartama. Kad nastane veče, sve se osvetli i zabava nastaje i dalje”. Danas iako je snežna idila vrlo primamljiva i utiče na potpuno opuštanje, u svakom slučaju na snazi je upozorenje da se svi koji žele da uživaju u ovakvom vidu rekreacije upušttaju  u moguć rizik od pucanja leda i propadanja u hladnu vodu, što jeste sporadičan slučaj gotovo svake zime.