Kuvanje ovčijeg paprikaša

U organizaciji Udruženja građana za očuvanje tradicije “Da se ne zaboravi” na Starom jezeru održano je takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša. Ovo je treća godina zaredom kako se organizuje kulinarsko nadmetanje.

-Udruženje je osnovano da sačuva od zaborava tradicionalna jela Vojvodine i Banata. Nekada je ovaj kraj bio poznat po velikom broju uzgajivača ovaca tako da je čobanac tradicionalno jelo koje je lako spremiti, ali polako pada u zaborav – istakao je Milinko Arsenov iz Udruženja “Da se ne zaboravi”.

Pripremljen paprikaš ocenjivao je žiri sastavljen od vrsnih kuvara među kojima je bio i Tomislav Subotički iz Novog Miloševa, član Udruženja viteza kraljevskih amaterskih kuvara iz Bačke Topole.

-Kod jela sa ovčijim mesom najvažnije je da se ono duže dinsta. Potrebno je i dosta luka i umerenija vatra – rekao je Tomislav Subotički, član žirija.

Osim ekipa iz Kikinde i okoline na tamičenju su učestvovali i gosti iz Kranja iz Slovenije.Ukupno je učestvovalo desetak ekipa, a ove godine prvi put su se priključila i udruženja žena koja su pripremila kolače. Nakon ocenjivanja slatkih i slanih kolača žiri je doneo odluku da prvo mesto osvoje članice Etno-društva “Suvača”, drugo je pripalo ženama iz Banatske Tople, a treće Smiljani Mraković.